Sfaturi pentru călcarea rapidă a rufelor

Sfaturi pentru călcarea rapidă a rufelor
Sfaturi pentru călcarea rapidă a rufelor (Facebook)

Imaginea contează! De aceea, trebuie să acordăm mai multă atenţie aspectului şi felului cum ne îngrijim hainele. În orice domeniu am lucra, hainele trebuie să arate impecabil. În plus, având grijă corespunzător de garderobă, hainele se păstrează ca noi mult timp.

Însă nimic nu pare să fie mai frustrant decât încercările nereuşite de a călca obiectele de îmbrăcăminte atunci când ne grăbim să ajungem undeva. O maşină de călcat care nu funcţionează corespunzător sau care se încinge prea repede şi compromite o bluză din mătase, sunt lucruri cu care ne-am confruntat cu siguranţă de-a lungul timpului.

De asemenea, nimic nu pare să fie mai plictisitor decât să petreci câteva ore în picioare, călcând toate hainele. Însă, cu echipamentul potrivit, puteţi transforma acest obicei neplăcut într-o pauză plăcută în rutina zilei. Iar pentru o călcare rapidă şi eficientă a hainelor, aveţi mai jos câteva sfaturi esenţiale, utile atât femeilor cât şi bărbaţilor.

Pe cât posibil, instalaţi masa de călcat într-un spaţiu plăcut, în faţa unei ferestre, de unde mai puteţi privi afară din când în când. Când călcaţi rufele, puteţi asculta şi muzică plăcută, care să vă liniştească.

Sfaturi pentru călcarea rapidă a rufelor. Masa de călcat

În procesul de îngrijire a hainelor, un rol foarte important îl au fierul şi masa de călcat. Pentru a combate durerile de spate, reglaţi înălţimea mesei până la nivelul taliei. Aveţi grijă ca suprafaţa mesei să fie netedă, moale şi permanent curată. Dacă faţa mesei de călcat este detaşabilă, o puteţi spăla în maşina de spălat, cel puţin o dată la două luni, în funcţie de cât de des este folosită. În caz contrar, puteţi cumpăra o faţă nouă sau puteţi folosi un cearşaf pe suprafaţa mesei.

Masa de călcat nu trebuie să se clatine sau să se mişte atunci când călcaţi pe ea. Pentru stabilitate, este bine ca masa să aibă picioarele îmbrăcate în plastic.

Sfaturi pentru călcarea rapidă a rufelor. Fierul de călcat

Este bine să nu faceţi economie la achiziţionarea unui fier de călcat. Un aparat bun răspunde de calitatea rezultatului final in procesul călcării, de aspectul şi durabilitatea vestimentaţiei.

Niciodată nu turnaţi în rezervorul cu apă al fierului de călcat apă simplă sau de la robinet, deoarece aceasta cauzează apariţia calcarului. Depunerile pot lăsa pete pe ţesătură. În plus, cu timpul, acestea vor duce şi la disfuncţionalitatea aparatului. Folosiţi doar apă filtrată, pe care o găsiţi la un preţ accesibil în toate magazinele specializate în detergenţi. Sau o puteţi obţine în condiţii casnice, fierbând şi îngheţând apa. În cazul în care deja s-au format depunerile de piatră, folosiţi soluţii speciale anticalcar, pe care le găsiţi în magazinele specializate sau în magazinele de electrocasnice.

Talpa aparatului de călcat trebuie să fie curată, fără urme sau depuneri de ţesătură topită. Acestea pot fi înlăturate cu ajutorul „gumei” special concepute pentru înlăturarea arsurilor sau cu ajutorul unei cârpe uscate din bumbac, în momentul când fierul de călcat este fierbinte. Dacă vă lipseşte experienţa, apelaţi la un specialist.

Sub nicio formă nu folosiţi cuţitul direct pe suprafaţa tălpii fierului de călcat! Înfăşuraţi lama cuţitului cu o cârpă, pentru a înlătura mai uşor stratul de arsură. Păstraţi fierul de călcat în cutie sau săculeţ, pentru a evita depunerile de praf.

Pentru ca procesul călcării să fie mai confortabil, verificaţi dacă cablul fierului este suficient de lung, ca să-l manevraţi uşor, iar în caz contrar este bine să folosiţi un prelungitor. Umpleţi rezervorul cu apă până la maxim şi aveţi grijă să-l alimentaţi la timp, ţinând sticla cu apă lângă dvs. Dacă nu sunteţi siguri de calitatea aparatului, ar fi cazul să-l probaţi mai întâi pe suprafaţa mesei sau pe o bucată de ţesătură. Înainte să începeţi călcarea hainelor, citiţi indicaţiile de pe eticheta acestora şi, în funcţie de caracteristicile ţesăturii şi recomandările făcute, reglaţi temperatura cuvenită. Oricât de bun ar fi fierul de călcat, este recomandabil să călcaţi hainele pe verso.

Sfaturi pentru călcarea rapidă a rufelor. Rufele se întind imediat la uscat

Imediat după spălare, rufele trebuie întinse la uscat. Dacă le lăsaţi în cuva maşinii de spălat, ele vor fi foarte şifonate. Rufele trebuie întinse cât încă sunt ude, pentru ca greutatea lor să întindă materialul.

Sfaturi pentru călcarea rapidă a rufelor. Calcaţi rufele încă umede

Anumite materiale dificile, care se şifonează foarte repede, se calcă mult mai bine umede. Nu aşteptaţi să se usuce complet, că tot va trebui să le umeziţi.

Sfaturi pentru călcarea rapidă a rufelor. Fustele cu pliuri

Când călcaţi o fustă sau o rochie cu pliuri, prindeţi-le cu agrafe de păr sau cârlige de rufe. Acestea îşi vor păstra forma şi nu se vor şifona.

Sfaturi pentru călcarea rapidă a rufelor. Cămăşi

Se consideră că cel mai greu este de călcat o cămaşă, deoarece nici bine nu s-a terminat finisarea unei părţi că deja e şifonată la spate. Iată câteva detalii importante care vă vor ajuta:

- cămaşa trebuie călcată descheiată, fie de la guler, fie de la mânecă.

- gulerul trebuie călcat atât pe faţă, cât şi pe verso, în forma desfăcută, după care în forma purtată.

- mâneca trebuie aranjată cu tivul inferior la spate, călcată exact pe linia de finisare a acestuia pe faţă. Trebuie aranjată astfel, încât linia superioară să fie perfectă, cum ar fi manşeta încheiată. Manşeta, la rândul său, ca şi gulerul, se calcă pe ambele părţi. Dacă este dublă, atunci trebuie călcată desfăcută, după care aranjată cum este purtată în mod normal.

- după ce au fost călcate gulerul şi mânecile, cămaşa trebuie îmbrăcată pe vârful mesei de călcat, începând cu partea dreaptă, apoi urmează spatele şi partea stângă.

- partea superioară a cămăşii la spate se corectează pe vârful mesei, îmbrăcând un umăr, apoi altul. Aveţi grijă să nu formaţi cute pe ţesătură in procesul călcării.

- atenţie maximă la nasturi. Nu călcaţi peste ei, pentru a evita topirea acestora. Treceţi atent cu vârful fierului de călcat în jurul nasturilor. Pentru a corecta micile şifonări apărute în proces, aranjaţi cămaşa pe umeraş, după care, setând la maxim opţiunea „călcat cu aburi”, neteziţi zonele fără să atingeţi ţesătura.

- pentru ca procesul călcării să fie mai eficient, puteţi folosi spray de apretat pentru cămăşi şi cravate.

Sfaturi pentru călcarea rapidă a rufelor. Pantalonii

Pantalonii clasici trebuie călcaţi iniţial pe verso, pentru a scăpa de aspectul şifonat, după care sunt întorşi pe faţă, pentru a forma dunga. Dacă nu sunteţi siguri de calitatea aparatului de călcat, folosiţi o batistă sau o bucată de ţesătură pentru a proteja pantalonul de luciul nedorit.

Dunga trebuie formată corect. Vă puteţi conduce de tivul interior al pantalonului. Tivurile trebuie să coincidă sută la sută. Formând de jos dunga, aceasta trebuie să coincidă sus, la spate, cu capătul buzunarului până în gaica centurii, şi respectiv în faţă. Dunga trebuie să fie perfect dreaptă, fără cute. Dacă din greşeală aţi dublat dunga, puteţi scăpa de ea, stropind pantalonul cu apă distilată şi călcând din nou.

Nu călcaţi buzunarele pe faţă, întrucât forma acestora se poate imprima pe ţesătura de bază.

Pentru a corecta micile şifonări apărute pe parcurs, plasaţi pantalonul pe umeraş, aranjat după forma dungii şi, ca în cazul cămăşii, setând la maxim opţiunea „călcat cu aburi”, neteziţi zonele fără să atingeţi stofa.

Sfaturi pentru călcarea rapidă a rufelor. Hainele fine (lână, mătase, paiete, aplicaţii)

Bluzele şi rochiile din mătase sau puloverele din lână pot fi aduse la condiţie şi fără să fie călcate. Este suficient să le uscaţi pe umeraşe sau pe suprafeţe netede, întinse pe orizontală, după care să le neteziţi puţin cu abur. Acelaşi lucru puteţi face şi la hainele cu drapaje sau cu aplicaţii de pietre, paiete sau broderii. Sub nicio formă nu călcaţi peste aplicaţii sau drapaje, pentru a împiedica imprimarea lor pe cealaltă partea a tricoului sau rochiei.

Dacă dimensiunea tricoului vă permite să-l îmbrăcaţi pe vârful mesei de călcat, aranjaţi-l şi călcaţi-l în cerc. Dacă nu, prin procesul de aburire, însă fără să lipiţi fierul de ţesătură.

Broderiile se calcă pe dos, pe un prosop, ca să iasă în relief. Lenjeria de mătase lucioasă se calcă pe dos.

Sfaturi pentru călcarea rapidă a rufelor. Alte sfaturi

Rufele pârlite la călcat se şterg cu o cârpă înmuiată în apă fierbinte. Dacă locul îngălbenit nu iese, se presară cu sare şi rufa se întinde udă la soare, apoi se udă din nou şi se lasă la soare până iese pata. După aceea se limpezeşte şi se usucă.

Rufele călcate nu se pun imediat în dulap şi nici nu se îmbracă imediat. Au nevoie de un timp de aerisire.

Hainele călcate şi plasate corect pe umeraş îşi păstrează aspectul în garderobă chiar şi câteva luni, fără a fi supuse din nou procesului de călcare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură