Serbia face primii paşi pe lungul drum al aderării la UE

Serbia îşi începe călătoria pentru a deveni o membră a Uniunii Europene. Luni, premierul Aleksandar Vucic şi reprezentanţii UE au deschis primele 2 din cele 35 de capitole de negociere pentru ca Belgradul să se alăture blocului.
Premierul sârb Aleksandar Vucic. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.12.2015

Un capitol se referă la normalizarea relaţiilor Serbiei cu teritoriul său separatist Kosovo şi celălalt se referă la controlul financiar.

În prezent, Serbia nu recunoaşte suveranitatea Kosovo, dar cu toate acestea, în luna august, cele două au ajuns la un acord.

Acordul a inclus şi un plan pentru prevenirea unor noi confruntări în oraşul divizat Mitrovica, permiţând libertatea de mişcarea şi adoptând reguli privind utilizarea unui pod disputat, conform Euronews.

De asemenea, conform acordului, 10 municipalităţi cu o majoritate sârbă au primit dreptul de a avea propria lor adunare cu un preşedinte ales şi propriul lor steag, în timp ce se vor supune legilor din Kosovo.

Cu toate că au avut loc implementări limitate ale acordului, în contextul crizei migraţiei şi a prezenţei Rusiei în Balcani, Uniunea Europeană se vede nevoită să îşi regândească planurile pentru a opri expansiunea blocului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor