Separatiştii catalani cer susţinătorilor să retragă cash din bancomatele a două bănci

Pe măsura amplificării tensiunilor în Spania, separatiştii catalani ar putea face unele pagube reale şi să lovească Madridul acolo unde este mai interesat.
Două persoane folosesc un bancomat Caixa Bank în Barcelona, Spania.
Două persoane folosesc un bancomat Caixa Bank în Barcelona, Spania. (Getty Images)

Într-un mesaj trimis pe Twitter către cei 270.000 de utilizatori, Adunarea Naţională (Assemblea Nacional Catalana) a cerut susţinătorilor săi să retragă vineri numerar de la bancomatele Caixa Bank şi Banco Sabadell între orele 8 a.m. şi 9 a.m., în semn de protest faţă de decizia acestor bănci de a-şi muta sediile legale în afara Cataloniei.

Organizatorii acestui protest nu au specificat câţi bani ar trebui retraşi sau ce să se facă cu ei.

Acţiunea vizează principalele cinci bănci din Catalonia: Caixa Bank, Sabadell, Bankia, BBVA şi Santander.

Este prima acţiune “directă şi paşnică” organizată de Crida per la Democràcia (Apel pentru Democraţie), un grup paravan ce include, printre alţii, două organizaţii principale pro-independenţă din Catalonia: Adunarea Naţională Catalană (ANC) şi Omnium Cultural.

Retragerea masivă de numerar urmăreşte de asemenea să condamne arestarea preşedinţilor ANC şi Omnium, Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart, care sunt acuzaţi de răzvrătire.

Atât Banco Sabadell cât şi Caixa Bank – cele mai mari bănci din regiunea catalană – şi-au mutat sediile în afara Cataloniei (cu ajutorul guvernului spaniol) la scurt timp după recentul referendum pentru independenţa regiunii, care a fost considerat ilegal de Madrid.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat joi în Madrid că guvernul său va lua măsuri pentru a invoca Articolul 155 al Constituţiei pentru prima dată în istoria Spaniei, mişcare ce va duce la suspendarea autonomiei regionale catalane şi la pavarea drumului pentru noi alegeri regionale.

“Guvernul spaniol va continua cu procedurile evidenţiate în Articolul 155 al Constituţiei pentru a reinstaura legalitatea în Catalonia autoguvernată”, conform unei declaraţii publicate de biroul premierului Rajoy.

Declaraţia a mai anunţat de asemenea că o întâlnire specială a Cabinetului a fost stabilită pentru ziua de sâmbătă cu scopul de a activa Articolul 155. După ce Cabinetul va aproba măsurile corespunzătoare, propunerea va ajunge în Senat, camera superioară a Parlamentului spaniol, pentru aprobare.

Guvernul central a subliniat faptul că obiectivul final al activării Articolului 155 este acela de a “proteja interesele generale ale spaniolilor, inclusiv ale cetăţenilor Cataloniei, şi de a reinstaura ordinea constituţională în comunitatea autonomă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe