Sentinţe cu închisoarea pentru ruşii care susţin sancţiunile occidentale [proiect de lege]

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

UPDATE: Duma de Stat a aprobat, în unanimitate, proiectul de lege în prima lectură a acestuia, care a avut loc marţi.

* * *

Ruşii care susţin sancţiunile economice impuse de SUA împotriva Rusiei ar putea primi până la 4 ani de închisoare, conform prevederilor unui proiect de lege care este dezbătut în Parlament.

Proiectul de lege, co-sponsorizat de liderii celor patru partide din Parlament, a fost prezentat marţi camerei inferioare (Duma de Stat).

Proiectul este parte a răspunsului Rusiei la decizia SUA de a impune în 6 aprilie îngheţări de active şi restricţii financiare împotriva unor companii ruseşti, a unor oficiali şi magnaţi ruşi consideraţi a fi apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin.

Aceste sancţiuni - cele mai recente dintr-o serie de sancţiuni impuse de SUA, Uniunea Europeană şi alte ţări de când Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea şi a înarmat separatişti pro-ruşi în estul Ucrainei în 2014 - urmăresc să pedepsească Moscova pentru presupusa sa interferenţă în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi pentru alte “activităţi ostile în lume”.

Proiectul de lege, care cuprinde trei runde de votare în Dumă şi una în camera superioară a Parlamentului înainte să ajungă pe masa lui Putin pentru a fi promulgat, va permite instanţelor să impună sentinţe cu închisoare de până la 4 ani oricărei persoane sau oricărui reprezentant al unei entităţi cu personalitate juridică în Rusia care refuză să furnizeze servicii sau să facă afaceri cu un cetăţean rus din cauza sancţiunilor. Persoanele luate în vizor ar putea fi, de asemenea, amendate cu până la 600.000 de ruble (9.710 dolari).

Conform proiectului de lege, sprijinirea guvernelor străine cu scopul de a impune sancţiuni Rusiei prin furnizarea de sfaturi sau informaţii va fi considerată, de asemenea, faptă penală, care poate atrage până la 3 ani de închisoare şi amendă de până la 500.000 de ruble (8.090 dolari).

Premierul Dmitri Medvedev şi-a manifestat acordul de a transforma în infracţiune sprijinirea sancţiunilor impuse de SUA împotriva Rusiei.

Totuşi, parlamentarii au diminuat propunerile iniţiale pentru o serie de restricţii asupra importului de produse şi servicii specifice din ţări care au impus sancţiuni Rusiei – inclusiv produse farmaceutice şi agricole americane, alcool şi tutun – pe fondul temerilor că măsurile ar putea afecta consumatorii ruşi şi companiile ruseşti.

De asemenea, parlamentarii au eliminat o propunere referitoare la restricţionarea angajării de cetăţeni americani în Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe