Senatul SUA se opune acordului lui Trump privind ZTE

(Captură Foto)

Acţiunile companiei în telecomunicaţii ZTE au înregistrat pierderi semnificative după ce Senatul SUA a votat împotriva acordului încheiat de preşedintele american Donald Trump cu gigantul chinez. O interdicţie privind vânzările de cipuri hi-tech către ZTE ar putea fi reimpusă în curând.

Acţiunile ZTE de pe bursa din Hong Kong au pierdut marţi aproximativ 25% din valoare după ce Senatul SUA a votat în favoarea reimpunerii unei interdicţii privind vânzarea de cipuri hi-tech atât pentru ZTE, cât şi pentru Huawei. Gigantul chinez în telecomunicaţii a pierdut deja aproximativ două treimi din valoare de când şi-a reluat operaţiunile săptămâna trecută, după o suspendare de două luni, care a avut loc în urma unei restricţii iniţiale impuse de Washington.

Producătorul chinez de echipamente pentru telecomunicaţii ZTE s-a aflat “sub perfuzii” de când Washingtonul a interzis companiilor americane să vândă componente şi programe cruciale către ZTE timp de şapte ani, relatează Deutsche Welle.

Interdicţia a fost impusă deoarece oficiali americani au afirmat că ZTE a dat “declaraţii false” despre măsurile pe care le-ar fi luat cu privire la vânzarea ilegală de produse în Iran şi Coreea de Nord.

ZTE a pledat vinovată în martie 2017 şi a primit o amendă de 1,2 miliarde de dolari (1,04 miliarde de euro).

Dar la începutul acestei luni, administraţia preşedintelui Donald Trump a oferit companiei ZTE o “vestă de salvare” prin relaxarea sancţiunilor impuse în schimbul unei amenzi suplimentare de 1,4 miliarde de dolari.

Intervenţia lui Trump de a ajuta compania a fost văzută la acea vreme ca o mişcare de a calma tensiunile comerciale dintre SUA şi China, în condiţiile în care cele două ţări au lansat discuţii pentru evitarea unui război comercial.

Potrivit acordului dintre Trump şi ZTE, compania a acceptat să efectueze schimbări în conducerea sa şi să plătească amenzi în valoare de 1 miliard de dolari. Însă diverşi politicieni americani republicani şi democraţi se opun acordului, susţinând că decizia companiei chineze de a vinde echipamente sensibile Iranului şi Coreei de Nord, în ciuda sancţiunilor aplicate de SUA care interziceau exact acest lucru, reprezintă o breşă “periculoasă” în securitatea naţională a Statelor Unite.

Votul din Senat a anulat acea acţiune, propunând o interdicţie directă asupra achiziţionării de către guvern a produselor şi serviciilor ZTE şi Huawei.

ZTE, împreună cu compania Huawei, reprezintă vârful de lance al companiilor hi-tech chineze, având strânse legături cu regimul comunist chinez. Cele două companii au fost învinuite în numeroase rânduri de spionaj al companiilor americane în favoarea Partidului Comunist.

Camera Reprezentanţilor a adoptat propria versiune a măsurii şi acum cele cele două camere trebuie să ajungă la un compromis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe