Semnal de alarmă: circa 1.500 specii de păsări, pe cale de dispariţie

Semnalul de alarmă a fost lansat într-un raport cuprinzător privind starea de conservare a acestor animale: cauzele sunt diferite, însă vinovatul este întotdeauna acelaşi - omul.
Bufniţa polară (Bubo scandiacus)
Bufniţa polară (Bubo scandiacus) (Wikipedia.org)

Există 1.469 specii de păsări ameninţate cu dispariţia - aproximativ o optime dintre cele 10.966 de specii cunoscute. Această imagine sumbră se desprinde din raportul State of the World's Birds 2018 cu privire la starea de conservare a avifaunei, publicat de BirdLife International.

Singura, şi cea mai mare ameninţare, este intensificarea culturilor: 74% dintre păsările aflate în pericol (adică 1.091 de specii) este posibil să dispară din cauza extinderii terenurilor agricole, care ocupă în prezent de şase ori mai mult spaţiu decât în ​​urmă cu 300 de ani. Din 1700 până în prezent, suprafeţele date agriculturii au crescut de la 6% la 38% din total.

Noile obiceiuri de consum, cu o dietă din ce în ce mai bogată în carne, necesită extinderea culturilor - cum ar fi soia – destinată alimentaţiei animalelor. În zonele tropicale, între timp, cererea de terenuri pentru a cultiva cafea, cacao, trestie de zahăr şi palmieri de ulei este în continuă creştere.

Pierderea habitatului din cauza despăduririlor şi drenarea mlaştinilor, şi nu în ultimul rând prezenţa umană, decimează specii care în trecut erau numeroase, cum ar fi turturelele (Streptopelia turtur) în Europa, sau papagalul gri african (Psittacus erithacus) în Africa etc.

O altă activitate umană, vânătoarea, exercită presiune asupra a 517 specii ameninţate deja cu dispariţia, cum ar fi presura (Emberiza aureola), care a trecut de la categoria de „îngrijorare minoră” la „în pericol critic”, în doar 15 ani. Încălzirea globală este principala ameninţare pentru alte 485 de specii, care asistă neputincioase la dispariţia habitatului lor, printre care bufniţa polară (Bubo scandiacus), incapabilă să se camufleze într-o tundră din ce în ce mai puţin albă.

Mai multe informaţii: Raportul 2018 State of the World's Birds

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură