"Semestru negru al culturii româneşti sub cârma PSD", o evaluare marca USR

Cum arată cultura românească în zodia PSD? Un dezastru, potrivit unei evaluări prezentate de fostul ministru Vlad Alexandrescu, în prezent senator USR.
Vlad Alexandrescu
Vlad Alexandrescu (Facebook, Vlad Alexandrescu)

Senatorul Vlad Alexandrescu a lansat o evaluare "reală" a acţiunilor Ministerului Culturii în perioada în care Ioan Vulpescu s-a aflat la conducerea sa, lunile ianuarie-iunie 2017, reiese dintr-un comunicat de presă remis de Uniunea Salvaţi România.

Concluzia principală a evaluării este că Ministerul Culturii s-a aflat într-o perioadă de stagnare cronică, atât prin lipsa de continuitate a proiectelor, cât şi prin aproape inexistenţa unor proiecte noi, raportat la nevoile domeniului cultural şi la puterea politică deţinută de majoritatea parlamentară PSD-ALDE.

"Radiografia celor şase luni ale mandatului Vulpescu ne arată o gestionare deficitară a domeniului culturii, care pune în pericol realizarea unor proiecte şi programe importante. Lipsa de viziune strategică, incoerenţa, stagnarea şi chiar regresul, pe fondul unei lipse de transparenţă şi de dialog cu oamenii de cultură dau specificul acestui semestru negru al culturii româneşti sub cârma PSD", a scris Vlad Alexandrescu pe pagina de Facebook.

Evaluarea a urmărit obiectivele programului de guvernare PSD şi declaraţiile publice ale ministrului Ioan Vulpescu, devenite deja de interes arhivistic, dar şi nevoile, priorităţile şi aşteptările reale ale sectorului cultural din România.

Astfel, evaluarea tratează atât teme majore precum Codul Patrimoniului, Statutul Artistului, Strategia pentru cultură şi patrimoniu naţional 2016-2020, transparenţa instituţională, anticorupţia, finanţările şi salarizarea din domeniul cultural, cât şi subiecte punctuale, precum respingerea OUG 91/2016 privind reforma în cinematografie, neimplicarea ministerului în dezvoltarea durabilă a Roşiei Montane sau în recepţia intervenţiilor din Parcul Romanescu, asistarea neputincioasă la continuarea distrugerii cetăţii Capidava sau inacţiunea în demersul de realizare a unei noii filarmonici în Bucureşti.

Potrivit USR, mandatul ministrului Vulpescu a lăsat Ministerul Culturii într-o stare de stagnare sau chiar de regres, din cauza deficitului cronic de viziune şi acţiune strategică, precum şi din cauza lipsei de transparenţă şi de deschidere faţă de nevoile şi priorităţile sectorului cultural.

"Contra-performanţa mandatului Vulpescu periclitează realizarea unor programe majore pe care MCIN le are în coordonare în perioada următoare, cum ar fi marcarea Centenarului Marii Uniri, Sezonul cultural româno-francez, Timişoara – Capitală culturală europeană 2021. Dar mai presus de toate acestea, ea ilustrează incapacitatea PSD de a gestiona unul dintre domeniile cele mai vii, mai dinamice şi mai dornice de reformă instituţională şi legislativă, care este domeniul Culturii din România", arată USR.

Evaluarea este disponibilă aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne