Şeful Pentagonului va vizita România în cadrul unui turneu de 12 zile

Secretarul american al Departamentului de Apărare, Chuck Hagel la Pentagon.
Secretarul american al Departamentului de Apărare, Chuck Hagel la Pentagon. (youtube.)

Secretarul Apărării Chuck Hagel va începe, luni, un turneu oficial de 12 zile în cadrul căruia va vizita Alaska, România, Belgia, Singapore şi Franţa, întărind alianţele militare ale Statelor Unite în zonele de conflict de pe cele două continente, Asia şi Europa, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contra-amiralul John Kirby.

Prima oprire a lui Hagel va avea loc în Alaska, unde va accentua importanţa apărării anti-rachetă şi domestică. Ulterior, acesta se va deplasa în Singapore, pentru a participa la o serie de întruniri multilaterale şi bilaterale cu miniştrii apărării din statele membre ale alianţei ASEAN.

Statele unite se va folosi de această oportunitate pentru a ”întări implicarea (statelor din regiune), alianţele şi parteneriatele cu statele insulare şi peninsulare din zona Asia Pacific”, a declarat Kirby.

Din Singapore, secretarul apărării americane se va deplasa la Bruxelles unde va participa la conferinţa Miniştrilor Apărării ale Alianţei Nord Atlantice.

”Aceasta este o întâlnire importantă deoarece este prima de la incursiunea Rusiei în Ucraina şi ultima înaintea summitului NATO din luna septembrie ce va avea loc în Wales”, a adăugat Kirby.

”Aliaţii europeni trebuie să se folosească de această criză ca de o oportunitate pentru a revitaliza NATO şi pentru a-şi îmbunătăţi dedicarea faţă de apărarea colectivă, aşa că mă aştept ca aceasta sa să fie o temă majoră a discuţiilor din Bruxelles”, a declarat Hagel.

Hagel se va deplasa apoi în România, unde va vizita navele americane aflate în Marea Neagră şi va întreţine discuţii bilaterale cu ministrul Apărării, Mircea Duşa, privitor la modalităţile de întărire a capabilităţii de respingere a NATO.

Din România, Hagel se va deplasa în Franţa unde va participa la cea de a 70-a aniversare a Zilei Debarcării forţelor aliate în Normandia.