Şeful forţelor nucleare americane va refuza un ordin de atac “ilegal” al preşedintelui

Generalul John Hyten, comandantul Comandamentul Strategic al Statelor Unite.
Generalul John Hyten, comandantul Comandamentul Strategic al Statelor Unite. (Matthew Staver/Bloomberg/Getty Images)

Comandantul forţelor nuclear americane a declarat că se va opune oricărui ordin de atac “ilegal” venit de la un preşedinte SUA şi va încerca să recomande o măsură alternativă.

Generalul forţelor aeriene John Hyten, şeful Comandamentului Strategic al Statelor Unite, a declarat unui forum ce a avut loc sâmbătă în Halifax, Canada, că a discutat despre acest scenariu cu preşedintele american Donald Trump.

El a precizat că îi va spune lui Trump şi oricărui viitor preşedinte că un ordin de lansare a armelor nucleare poate fi respins dacă se determină că acesta este ilegal.

“Ne gândim mult la aceste lucruri. Când ai această responsabilitate, cum să nu te gândeşti la ea? Ofer preşedintelui un sfat; el îmi va spune ce să fac”, a declarat Hyten.

“Dacă [un ordin] este ilegal, ghiciţi ce se va întâmpla? Voi spune, ‘Domnule preşedinte, este ilegal’. Şi ghiciţi ce va face el? Va spune: ‘Ce este legal?’ Şi vom veni cu opţiuni, o serie de variante pentru a răspunde oricărei situaţii, şi în astfel funcţionează. Nu este atât de complicat”, a mai precizat generalul.

Comandamentul Strategic al Statelor Unite va controla forţele nucleare într-un război. De asemenea, are responsabilităţi pentru capabilităţile cibernetice americane şi sistemele de apărare antirachetă.

Problema potenţialei utilizări a armelor nucleare a ajuns în centrul atenţiei pe fondul situaţiei din Coreea de Nord şi a programelor sale de rachete balistice şi arme nucleare.

În 14 noiembrie, senatorii americani au început să dezbată care sunt limitele puterii unilaterale a preşedintelui de a lansa un atac nuclear.

Senatori şi martori experţi au căzut de acord că, în cazul unui atac nuclear în derulare sau iminent, preşedintele are autoritatea constituţională de a apăra naţiunea.

Dar, în acelaşi timp, unii senatori şi-au exprimat temerile că un preşedinte impulsiv are puterea să lanseze unilateral prima lovitură nucleară într-o astfel de situaţie.

În timpul audierilor, generalul pensionat Robert Kehler, care a condus Comandamentul Strategic în perioada 2011-2013, a citat un principiu militar: “Armata este obligată să urmeze ordinele legale, dar nu este obligată să respecte ordinele ilegale”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe