Şeful contraspionajului american: Kremlinul sau hackeri ruşi ar putea lua în vizor vizitatorii la Cupa Mondială

(Getty Images)

Dacă plănuiţi să călătoriţi în Rusia pentru Campionatul Mondial de Fotbal, aţi putea dori să vă gândiţi de două ori înainte să luaţi cu dumneavoastră dispozitive personale, a avertizat William Evanina, agent FBI şi director al Centrului naţional pentru securitate şi contraspionaj, conform site-ului de ştiri Zero Hedge. Asta din cauza faptului că actori ostili (fie guvernul rus fie infractori cibernetici ruşi) vor putea probabil să aibă acces la informaţiile stocate pe astfel de dispozitive şi pot colecta date personale sensibile, precum parola la contul bancar online, mai susţine avertismentul.

Şi Evanina nu este singurul: un alt oficial american, care a cerut agenţiei de ştiri Reuters să nu fie numit, a confirmat că grupurile de agenţi secreţi ai Marii Britanii – inclusiv angajaţi ai versiunii britanice a NSA – au transmis un avertisment similar atât publicului britanic cât şi membrilor echipei de fotbal a Marii Britanii.

Aceste avertismente, bineînţeles, au fost lansate în condiţiile în care procurorul special american Robert Mueller îşi continuă ancheta cu privire la potenţiala implicare a Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016. De asemenea, în urmă cu câteva zile, Departamentul Trezoreriei SUA a sancţionat alte cinci firme ruseşti pentru orchestrarea de atacuri cibernetice şi colaborarea cu agenţiile ruse de spionaj.

„Dacă intenţionaţi să luaţi cu dumneavoastră un telefon mobil, un laptop, PDA sau un alt dispozitiv electronic – să nu înţelegeţi greşit – toate datele de pe acele dispozitive (în special informaţii cu caracter personal) ar putea fi accesate de guvernul rus sau infractori cibernetici”, a susţinut Evanina.

„Oficialii companiilor şi guvernului sunt cei mai expuşi riscului, dar să nu vă consideraţi prea nesemnificativi pentru a fi luaţi în vizor”, a adăugat Evanina. „Dacă puteţi să vă descurcaţi fără acel dispozitiv, atunci nu îl luaţi [cu dumneavoastră]. Iar dacă trebuie să luaţi unul, atunci luaţi un dispozitiv diferit de cel pe care îl folosiţi în general sau scoateţi bateria din el când nu îl folosiţi”.

Într-o declaraţie, Centrul Naţional pentru Securitate Cibernetică al Marii Britanii a precizat că va oferi sfaturi privind securitatea cibernetică Asociaţiei britanice de Fotbal înainte ca echipa să plece în Rusia pentru Campionatul Mondial de Fotbal, care a început joi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură