Şeful Comisiei pentru controlul SRI îi taie elanul lui Dragnea: Parlamentul n-are atribuţii!

Dorinţa lui Liviu Dragnea ca Parlamentul să ceară CSAT, SRI şi Parchetului General să desecretizeze protocoalele nu poate fi pusă în aplicare, consideră Ţuţuianu.
SRI
SRI (Epoch Times România)

Parlamentul nu are atribuţii legale care să-i confere posibilitatea de a solicita desecretizarea protocoalelor SRI-DNA, a declarat astăzi şeful Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, deputatul PSD Adrian Ţuţuianu, la o zi după ce şeful său pe linie de partid, Liviu Dragnea a anunţat că a discutat cu omologul său de la Senat, Călin Popescu Tăriceanu, despre posibilitatea ca Parlamentul să ceară CSAT, SRI şi Parchetului să desecretizeze protocoalele între Parchet şi SRI, relatează Mediafax.

În opinia lui Ţuţuianu, acest tip de iniţiativă dorit de Liviu Dragnea nu ţine de atribuţiile Parlamentului:

"Există o procedură legală. Pe procedura legală respectivă, Parlamentul nu are atribuţii. Deci trebuie să mergi la Guvern şi iniţiativa desecretizării trebuie să o aibă instituţiile care sunt semnatare. Procedura e foarte clar stabilită", a declarat astăzi Ţuţuianu, solicitat să comenteze declaraţia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, privind posibilitatea ca Parlamentul să ceară CSAT, SRI şi Parchetului General să desecretizeze protocoalele.

Întrebat dacă instituţiile semnatare ale protocoalelor ar putea eluda o astfel de solicitare de desecretizare venită chiar din partea Parlamentului, Ţuţuianu a răspuns: "Există nişte condiţii expres prevăzute în lege pentru desecretizare şi există clar un anume tip de iniţiativă pe care, repet, nu ştiu dacă îl putem regăsi în dreptul Parlamentului", arată sursa citată.

Reamintim că şeful Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a anunţat, luni, că a discutat cu omologul său de la Senat, Călin Popescu Tăriceanu, despre posibilitatea ca Parlamentul să ceară CSAT, SRI şi Parchetului să desecretizeze protocoalele între Parchet şi SRI. "În principiu", Tăriceanu este de acord cu această solicitare, relatează Mediafax.

"Am vorbit cu domnul Tăriceanu astăzi (luni, n.r.) şi mâine o să ne vedem din nou la Birourile permanente reunite şi o să vedem procedural dacă avem această competenţă (de a solicita desecretizarea, n.r.). Nu văd de ce nu am avea-o", a declarat Dragnea.

"Dacă nu e nimic ilegal şi neconstituţional în acele protocoale, de ce să nu fie toată lumea satisfăcută, ca şi curiozitate?", a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Dragnea a mai precizat că are în vedere trimiterea de către Parlament a unei solicitări oficiale atât către CSAT, cât şi către SRI şi Parchetul General.

"Să vedem ce o să mai zică!", a adăugat Dragnea.

La rândul său, Călin Popescu-Tăriceanu a declarat luni că este de acord "în principiu" cu desecretizarea protocoalelor dintre DNA şi SRI, însă o decizie în privinţa posibilităţii ca Parlamentul să solicite acest lucru va fi luată după o discuţie în Birourile Permanente Reunite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne