Secretarul general al ONU cere adoptarea de reguli globale pentru războiul cibernetic

Antonio Guterres, noul Secretar General al ONU
Antonio Guterres, noul Secretar General al ONU (JOSE MANUEL RIBEIRO/AFP/Getty Images)

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut adoptarea de reguli globale pentru minimalizarea impactului războiului cibernetic asupra civililor, în condiţiile în care este destul de probabil ca atacurile cibernetice masive să devină primele salve ale războaielor viitoare.

Diverşi hackeri, mulţi dintre ei suspectaţi că de fapt sunt grupuri sponsorizate de state, au subminat anul trecut companii multinaţionale, porturi şi servicii publice la o scară fără precedent în întreaga lume.

Săptămâna trecută, procurorul special american Robert Mueller a pus sub acuzaţie 13 cetăţeni ruşi şi trei companii ruseşti pentru desfăşurarea unei conspiraţii criminale şi de spionaj, prin folosirea reţelelor sociale, cu scopul de a interfera cu alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.

„Episoade de războaie cibernetice între state există deja. Ceea ce este mai grav este faptul că nu există o schemă de reglementare pentru acest tip de război, nu este clar cum se aplică Convenţia de la Geneva sau legea umanitară internaţională în cazul acestui tip de război”, a susţinut Guterres într-un discurs susţinut la Universitatea din Lisabona.

„Sunt absolut convins că, spre deosebire de marile bătălii ale trecutului, care au fost deschise cu focuri de artilerie sau bombardamente aeriene, următorul război va începe cu un atac cibernetic masiv pentru a distruge capacitatea militară... şi pentru a paraliza infrastructura de bază, precum reţelele electrice”, a precizat şeful ONU.

Guterres a oferit ONU ca o platformă unde diverşi jucători din sectorul ştiinţific şi jucători guvernamentali s-ar putea întâlni şi lucra pentru crearea unor reguli necesare „garantării unui caracter mai uman” al oricărui conflict care implică tehnologia informaţiei şi, mai amplu, pentru a păstra Internetul ca „un instrument în slujba binelui”.

Adresându-se profesorilor şi inginerilor, după ce a primit un grad universitar onorific, Guterres le-a cerut să contribuie la acest proces, care trebuie să se deruleze mult mai rapid ca înainte. Căile tradiţionale de stabilire a acestor tipuri de reguli ar putea dura decenii – prea mult pentru scena tehnologică ce se schimbă rapid.

Un grup de aliaţi NATO a susţinut anul trecut că lucrează la stabilirea unor principii ale războiului cibernetic pentru a-şi ghida armatele, menţionând că urmăresc să ajungă la un acord la începutul lui 2019.

Unii aliaţi NATO consideră că închiderea centralelor electrice ale unui inamic, printr-un atac cibernetic, ar putea fi mai eficientă decât loviturile aeriene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe