Secretar de stat, reţinut pentru şantaj. Tudose îl "execută" din scurt

Un secretar de stat din Ministerul Transporturilor a căzut în plasa procurorilor DNA pentru şantaj, context în care premierul Mihai Tudose a decis imediat să-l elibereze din funcţie.
Sigla DNA
Sigla DNA (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Un secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Ninel Cercel, a fost reţinut vineri de procurorii anticorupţie sub acuzaţia de şantaj, după ce ar fi acţionat pentru îndepărtarea din funcţie a managerului Centrului Zonal de Marfă (CZM) Braşov, astfel încât societăţi private de transport să obţină, în detrimentul CFR Marfă, contractul avut cu Azo Mureş SA.

Demnitarul a fost prezentat Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă, însă magistraţii au considerat că se impune măsura controlului judiciar în acest caz.

Premierul Mihai Tudose l-a demis pe Ninel Cercel în aceeaşi zi, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial.

Care sunt acuzaţiile DNA

"La data de 31.10.2017, în staţia Comarnic, jud. Prahova, aflată în raza teritorială a sucursalei Bucureşti din cadrul CFR Marfă SA, s-a constatat un început de incendiu la un tren de marfă care transporta îngrăşământ – azotat de amoniu de la societatea AZO MUREŞ SA.

În aceste condiţii, conducerea C.F.R. a luat măsurile necesare astfel ca trenul să fie fost scos în afara gării, populaţia şi infrastructura feroviară nefiind puse în pericol. Ulterior, trenul şi-a continuat deplasarea spre destinaţia finală Ploieşti Triaj, iar conducerea Ministerului Transporturilor şi cea a companiei CFR Marfă SA nu au tratat incidentul ca pe un eveniment grav.

În contextul acestui incident, începând cu data de 01.11.2017, inculpatul CERCEL NINEL, profitând de funcţia de secretar de stat, i-a solicitat direct sau prin intermediari, părţii vătămate, în mod imperativ să-şi dea demisia din funcţia de manager al CZM Braşov, căci în caz contrar va fi demis, chiar dacă incidentul nu s-a produs pe raza sa teritorială de responsabilitate.

Varianta oferită de inculpat părţii vătămate în schimbul demisiei a fost că va fi absolvit de orice răspundere disciplinară, va avea în continuare un post de consilier pe care inculpatul îl va înfiinţa special şi la Braşov, promiţându-i totodată că ulterior, în cadrul reorganizării CFR Marfă, îl va susţine în faţa ministrului pentru a fi numit şef de regională.

Partea vătămată nu a acceptat condiţiile inculpatului, astfel încât mijloacele de constrângere folosite de inculpat au fost ameninţarea cu „controale” în urma cărora va fi demis.

Aceste mijloace de constrângere au fost puse în practică, deoarece chiar din data de 03.11.2017, inculpatul a trimis la Braşov două echipe de control, iar în aceeaşi zi persoana vătămată a fost notificată că la data de 06.11.2017 este convocată la Bucureşti, întrucât face obiectul unei cercetări disciplinare.

Scopul urmărit de inculpat prin acţiunile îndreptate împotriva părţii vătămate pentru a-l îndepărta din funcţia de manager al CZM Braşov l-a constituit obţinerea unui folos patrimonial de către societăţi private de transport care să beneficieze, în detrimentul CFR Marfă, de contractul avut de această societate cu AZO MUREŞ SA. Aceasta, deoarece persoana vătămată s-a opus constant ca alte societăţi private să preia activităţi din contractul CFR Marfă, în detrimentul acestei societăţi."