Secesioniştii catalani eşuează din nou să aleagă un nou lider regional

Jordi Turull
Jordi Turull (Getty Images)

Partidele secesioniste catalane au eşuat joi, pentru a treia oară, să aleagă un nou preşedinte regional, având acum la dispoziţie doar două luni pentru a alege pe cineva sau se vor organiza noi alegeri, precizează Reuters.

Jordi Turull, un aliat apropiat al fostului preşedinte catalan Carles Puigdemont, a avut nevoie de 69 de voturi pentru a fi ales, dar a obţinut numai 64.

De altfel, 65 de parlamentari au votat împotrivă, iar patru membri ai grupului de extremă stânga CUP s-au separat de restul blocului pro-independenţă din Parlamentul catalan şi s-au abţinut.

Catalonia se află într-un impas politic de când guvernul din Madrid al premierului Mariano Rajoy a preluat controlul asupra guvernului catalan după ce regiunea şi-a declarat unilateral independenţa de Spania în octombrie 2017.

Rajoy a cerut alegeri în decembrie 2017 cu scopul de a submina mişcarea de independenţă.

Dar acest plan nu s-a finalizat, deoarece partidele secesioniste au câştigat alegerile, deşi nu au reuşit să fie de acord cu o strategie comună sau să aleagă un nou preşedinte regional.

Puigdemont şi un alt aliat al său, ambii aflaţi în exil autoimpus în Bruxelles după evenimentele politice de anul trecut, nu şi-au depus voturile în scrutinul privindu-l pe Turull.

Turull ar putea, totuşi, să fie ales în cadrul celui de-al doilea vot care va avea loc sâmbătă, când este necesară doar o majoritate simplă. Însă este neclar dacă lucrurile vor merge în favoarea sa.

Turull a fost reţinut pentru scurt timp în custodia autorităţilor, fiind acuzat de rebeliune şi revoltă după implicarea în planul catalanilor de a obţine independenţa în octombrie. El a fost eliberat pe cauţiune după ce a acceptat controlul guvernului central spaniol asupra regiunii, însă ar putea în continuare să ajungă în faţa instanţei.

Madridul a precizat într-o manieră clară că va opri orice candidat care a participat în campania secesionistă să devină preşedinte regional.