Se mai împute niţel. SUA trimite un distrugător în largul Siriei, fără notificare. Rusia fumegă

Bombardier rusesc Su-35 aterizează la baza militara Hmeimim din provincia siriană Latakia.
Bombardier rusesc Su-35 aterizează la baza militara Hmeimim din provincia siriană Latakia. (Vasili Maximov/AFP/Getty Images)

Luni, distrugătorul american USS Donald Cook (DDG-75), echipat cu rachete de croazieră Tomahawk, precum şi cu sistemul de apărare antirachetă Aegis s-a apropiat de portul Tartus din Siria, care este şi locul bazei logistice a Marinei ruse în Siria.

Potrivit CNN Turcia, distrugătorul american se află la o distanţă de 100 km de port, de luni.

Distrugătorul, care a părăsit portul cipriot din Larnaka şi s-a îndreptat către ţărmul sirian, a fost aparent hărţuit de avioanele de luptă ruseşti care au survolat deasupra navei de război americane de patru ori.

Rusia este îngrijorată şi aparent furioasă că o altă confruntare ar putea fi iminentă. Potrivit Pravda, preşedintele Comisiei de Apărare a Dumei de Stat, Vladimir Şamanov, a declarat că Statele Unite nu au notificat Rusia despre deplasarea grupului de nave de război americane la baza navală rusă din Tartus.

"Un grup de nave aparţinând Marinei SUA a apărut la o distanţă de 150 de mile de regiunea Tartus. Este tradiţional în practica internaţională ca potenţialii participanţi la evenimentele din zonă să fie anunţaţi în mod corespunzător în avans", a spus oficialul.

"Mai mult decât atât, preşedintele Donald Trump a spus că se gândeşte atacarea cu rachete a Siriei, în ciuda oricăror rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU. Toate acestea sunt în afara normelor internaţionale recunoscute", a adăugat Şamanov, sugerând că Rusia se pregăteşte pentru un atac din Siria.

Mai îngrijorător este faptul că, tot luni, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că americanii ar trebui să facă faţă unor "consecinţe grave" în cazul în care vor ataca Siria.

"Am avertizat în repetate rânduri partea americană cu privire la consecinţele foarte grave care ar putea apărea dacă ar fi folosite arme împotriva guvernului sirian legitim şi mai ales dacă utilizarea acestor arme - ar afecta Doamne fereşte militarii noştri, care sunt prezenţi în mod legal în Siria" a declarat Ambasadorul rus la ONU în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate.