Scandalul "Caviargate": Cezar Preda, sancţionat de APCE pentru încălcarea gravă a codului de etică. Acuzaţii de corupţie

Fostul preşedinte al APCE şi trei membri, printre care şi liberalul Cezar Preda, au fost sancţionaţi pentru încălcarea gravă a codului de etică al organismului european.
Cezar Preda
Cezar Preda (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) i-a sancţionat miercuri pe fostul său preşedinte, spaniolul Pedro Agramunt, şi pe alţi trei membri - din Azerbaidjan, Spania şi România - pentru încălcarea gravă a codului de etică în cazul scandalului "Caviargate", relatează Agerpres.

În baza sancţiunilor impuse, Agramunt - care a demisionat în octombrie anul trecut din postul de preşedinte al Adunării - va rămâne membru al APCE, dar drepturile îi vor fi restrânse pentru o perioadă de zece ani. Restricţii similare, dar pentru o perioadă de doi ani, au fost decise şi în cazul celorlalţi trei membri.

Un raport independent realizat de o comisie de anchetă formată din trei magistraţi a stabilit cu câteva săptămâni în urmă că există „suspiciuni puternice” în sensul că Agramunt a luat parte la „activităţi de corupţie”.

Ancheta a pornit de la acuzaţii că Azerbaidjanul a exercitat o influenţă nepotrivită asupra APCE pentru a minimiza criticile acesteia în ce priveşte alegerile şi presupusele abuzuri împotriva drepturilor omului din fosta republică sovietică din Caucaz. Conform criticilor săi, Agramunt a împiedicat eforturile de a investiga aceste acuzaţii.

Pentru a citi integral articolul intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne