Scandal exploziv în lumea serviciilor. Poliţişti, procurori, SRI, SIE, într-un dosar cu proxeneţi chinezi şi victime românce

Gabriel Predoiu, fratele şefului Serviciului de Informaţii Externe, a fost recunoscut în 2005, la DIICOT, de către una dintre victimelor unor traficanţi chinezi de carne vie. Fata îl ştia drept ”Gabi SRI”. Şeful SIE susţine că fratele său era în misiune la bordelul chinezilor.
(photos.com)

Cazul chinezilor care au sechestrat şi traficat în 2004-2005 fete din România, unele dintre ele minore, capătă o conotaţie diferită în această dimineaţă, scriu jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor, potrivit cărora, Gabriel Predoiu, fratele şefului SIE, a fost recunoscut de una dintre fetele obligate să se prostitueze. Informaţia a ieşit la iveală într-un dosar de trafic de minore şi trafic transfrontalier, instrumentat de DIICOT. În faţa anchetatorilor, fata a declarat că bărbatului „i se spunea Gabi SRI”, reiese dintr-o investigaţie publicată de Gazeta Sporturilor.

Întrebarea procurorilor era: ”Acesteia i s-a cerut să privească cu atenţie planşa fotografică numărul 1 cu patru poze şi să indice printre ele pe cea reprezentând persoana care frecventa restaurantul Shanghai, salonul de masaj în incinta acestuia şi despre care ştie că deţine funcţia de poliţist sau alte funcţii ce implică funcţionari de stat”.

Contactat de jurnaliştii GSP, şeful SIE, generalul Predoiu a admis că datele pe care Gazeta i le-a trimis spre confirmare sunt corecte şi că omul recunoscut de fată este fratele lui. Potrivit lui Predoiu, fratele său ar fi fost însă în misiune de la SRI la restaurantul şi bordelul clandestin ”Shanghai”, loc unde erau abuzate sexual fete între 14 şi 17 ani.

Cum s-a ajuns aici, cum a ajuns un ofiţer SRI şi fratele actualului şef al SIE într-un dosar apoi muşamalizat? ridică întrebarea jurnaliştii GSP.

Potrivit investigaţiei publicate de sursa citată, investigaţia în acest caz a pornit de la cazul unui sectorist de cartier, Ion Craiu, fost fotbalist la Steaua. Ajuns subcomisar al secţiei 11 Poliţie, Craiu răspundea de restaurantul „Shanghai”.

Nu numai că nu reclamase şefilor prostituţia cu minore care se întâmpla la salonul de masaj de la ”Shanghai”, dar îi proteja pe traficanţi şi-i numea ”jegoşi” pe cetăţenii care îi reclamau, după cum rezultă din stenogramele pe care le-am publicat luni. Lui Craiu nu i s-a întâmplat nimic, a fost înaintat în grad de două ori şi s-a pensionat recent ca şef al Poliţiei Parlamentului României.

Conform unei informaţii din rechizitoriu, DIICOT susţinea în 2005 că a descoperit poliţişti, oameni din Garda Financiară şi funcţionari din alte ministere, care erau în relaţii apropiate cu chinezul traficant Mihai şi care l-au protejat.

Magistraţii DIICOT au cerut disjungerea cazului, ca să fie cercetaţi şi aceşti poliţişti şi comisari din Gardă şi posibili alţi funcţionari, însă Parchetele au îngropat cazul. Cel puţin aşa rezultă din ce au spus jurnaliştilor, în aceste zile, poliţiştii recunoscuţi de fete şi care n-au fost deranjaţi de nimeni, arată GSP.

La fel de straniu e că traficanţii chinezi condamnaţi au primit închisoare de 5 ani, în condiţiile unui maximum de pedeapsă de 20 de ani şi în ciuda recursurilor şi contestaţiilor făcute de DIICOT, care au ajuns până la Curtea Supremă. Mai mult, deşi prima instanţă a cerut expulzarea celor doi traficanţi, Curtea de Apel şi Înalta Curte i-au lăsat pe chinezi în ţară după ispăşirea pedepselor.

Una dintre explicaţii ar putea fi că în caz erau implicaţi nu doar poliţişti şi comisari din Gardă, ci şi procurori. Unul dintre aceştia ar fi Marius Olteanu Felician, actualul procuror şef de secţie Urmărire Penală la Curtea de Apel Militară.

Articolul integral poate fi citit aici