Satelit american de spionaj pare să fi fost complet pierdut după lansarea de catre SpaceX

Hangarele companiei SpaceX la Cape Canaveral, Florida
Hangarele companiei SpaceX la Cape Canaveral, Florida (NASA)

Un satelit strict secret al SUA a fost declarat complet pierdut după ce a fost lansat recent în spaţiu de către compania SpaceX a lui Elon Musk. Cu toate acestea, detalii legate de caz stârnesc unele semne de întrebare, conform unui nou raport.

Dow Jones a susţinut luni seara că anumiţi politicieni americani au fost informaţi cu privire la aparenta distrugere a încărcăturii secrete – cu nume de cod Zuma – citând oficiali ai industriei şi guvernului.

Se crede că încărcătura ar fi ars în atmosferă după ce a eşuat să se separe perfect de partea superioară a rachetei Falcon 9 a firmei SpaceX, precizează raportul.

Absenţa unei declaraţii oficiale asupra incidentului lasă loc de interpretare şi stârneşte teorii asupra posibilităţii existenţei unui alt lanţ de evenimente.

SpaceX exonerată

“Pentru clarificare: după analizarea tuturor datelor obţinute până în prezent, Falcon 9 a făcut totul corect în noaptea de duminică”, a susţinut Gwynne Shotwell, preşedinte şi şef de operaţiuni la SpaceX, într-o declaraţie trimisă către CNBC. “Dacă noi sau alţii aflăm altceva pe baza unei evaluări suplimentare, vă vom anunţa imediat. Informaţiile publicate care sunt contrare acestei declaraţii sunt în mod categoric false. Din cauza naturii secrete a încărcăturii nu pot fi făcute alte comentarii”.

“Din moment ce datele evaluate până acum indică faptul că nu sunt necesare niciun fel de schimbări de design, operaţionale sau de altă natură, nu anticipăm niciun impact în privinţa viitoarelor lansări programate. Falcon Heavy a fost plasat pe rampa de lansare LC-39A pentru testare, şi apoi, la scurt timp, va avea loc primul său zbor. De asemenea, în trei săptămâni, ne pregătim pentru o lansare F9 pentru SES şi guvernul din Luxemburg de la rampa SLC-40”.

Satelitul secret Zuma a fost ataşat de una dintre rachetele Falcon 9 ale SpaceX şi a fost lansat de la centrul spaţial Cape Canaveral din Florida. Racheta Falcon 9 a aterizat cu succes la bază.

Aterizarea şi reutilizarea rachetelor este principalul obiectiv al cercetătorilor de la SpaceX, care încearcă sp reducă bugetul lansărilor.

SpaceX nu a dezvăluit scopul satelitului Zuma, proiectul fiind secret. Misiunea a fost prima pe acest an a SpaceX.

Totuşi, mister

Misterul s-a amplificat din cauza naturii secrete a misiunii. SpaceX nu a prezentat întreaga misiune Zuma pe livestream-ul misiunii. În mod normal, SpaceX prezintă lansarea în întregime, până când încărcătura este plasată pe orbită.

Totuşi, în cazul proiectului Zuma, nu a fost transmisă separarea conului din vârful rachetei şi nici nu a transmis plasarea satelitului pe orbită.

SpaceX a mai cenzurat astfel de transmisiuni în cazul altor încărcături guvernamentale secrete lansate de companie.

Dar, de regulă, SpaceX sau agenţia guvernamentală cu care s-a lucrat, a confirmat ulterior reuşita misiunii.

Semnele de întrebare au început să circule duminică noaptea, când nici SpaceX şi nici Northrop Grumman nu au confirmat succesul lansării satelitului.

Bineînţeles, Northrop Grumman nu a comentat lansarea. “Este o misiune secretă. Nu putem comenta misiuni secrete”, a afirmat Lon Rains, director de comunicaţii pentru Northrop, într-o declaraţie pentru The Verge.

Dacă problemele ar fi apărut la interfata dintre treapta superioară a rachetei şi încărcătură, prevenind dezlipirea satelitului, ar însemna că cele două subansamble ar fi ajuns pe orbită împreună, ataşate, unde ar fi fost preluate de sistemul de monitorizare al Strategic Command Center.

Apoi, cumva, cele două corpuri ar fi ieşit de pe orbită, printr-un accident, sau chiar intenţionat – fiind posibil ca SpaceX să fi folosit treapta rachetei pentru a îndrepta perechea spre Pământ, din moment ce satelitul Zuma nu a fost proiectat pentru a supravieţui pe orbită cu o rachetă prinsă de spatele său.

Între timp, locotenent-colonelul Jamie Davis, purtător al Pentagonului pentru politică spaţială, a redirectat întrebările către compania SpaceX, deşi declaraţiile oficiale susţin că SpaceX a îndeplinit misiunea corect.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe