Şapte lumi asemănătoare Pământului orbitează în jurul unei mici stele, la "numai" 40 de ani lumină (video)


TRAPPIST-1
TRAPPIST-1 (NASA)

Astronomii au confirmat, cu ajutorul mai multor telescoape, existenţa unui sistem de 7 exoplanete, ce prezintă temperaturi asemănătoare cu cele de pe Pământ, şi orbitează în jurul unei stele pitice ultra-reci, TRAPPIST–1. Steaua este situată în galaxia noastră, la o distanţă de 40 de ani lumină.

Toate planetele, etichetate TRAPPIST-1b, c, d, e, f, g şi h, în ordine crescătoare faţă de distanţă de steaua-mamă, au dimensiuni asemănătoare Pământului. Trei dintre cele 7 planete sunt poziţionate în zona care, în teorie, ar permite existenţa vieţii. Studiul a fost publicat în revista Nature.

Descoperirea a fost posibilă datorită acţiunii combinate a telescopului TRAPPIST-Sud al Observatorului La Silla al European Southern Observatory, a telescopului Very Large Telescope (VLT) al Observatorului Paranal şi a telescopului spaţial Spitzer de la NASA precum şi alte telescoape în întreaga lume.

Autorul principal al studiului, Michael Gillon, din cadrul Institutului STAR al Universităţii din Liege, Belgia, este încântat de aceste descoperiri: "Acesta este un sistem planetar uimitor, nu numai pentru că am găsit atât de multe planete, dar pentru că toate sunt surprinzător de asemănătoare cu dimensiunea Pământului".

Cu doar 8% din masa Soarelui, steaua TRAPPIST-1 este foarte mică în termeni stelari – doar puţin mai mare decât planeta Jupiter- şi, deşi aproape de constelaţia Aquarius, pare foarte întunecată.

Astronomii bănuiau că aceste stele pitice ar putea ascunde mai multe planete de mărimea Pământului în orbite apropiate - obiective demne de observat, unde s-ar putea găsi viaţă extraterestră - dar TRAPPIST-1 este primul sistem de acest gen, explorat cu rezultate pozitive.

Co-autorul Amaury Triaud explică: "Producţia de energie ale unor stele pitice precum TRAPPIST-1 este mult mai slabă decât cea a Soarelui. Planetele ar trebui să fie în orbite mult mai aproape decât ceea ce vedem în Sistemul Solar, pentru a avea apă lichidă. Din fericire, se pare că acest tip de configuraţie compactă este chiar ceea ce vedem în jurul stelei TRAPPIST-1".

Echipa a stabilit că toate planetele din sistem sunt similare ca mărime cu Pământul şi Venus în Sistemul Solar, sau uşor mai mici. Estimările de densitate sugerează că cel puţin şase dintre cele mai apropiate de stea au, probabil, o compoziţie stâncoasă.

Cele şapte planete descoperite ar putea avea apă lichidă pe suprafaţă, cu toate că distanţele lor orbitale fac ca pe unele dintre ele acest lucru să fie mai probabil decât pe altele. Modelele climatice sugerează că planetele situate mai spre interior, TRAPPIST -1b, c şi d, sunt, probabil, prea fierbinţi pentru a menţine apa lichidă, cu excepţia, poate, a unei mici fracţiuni a suprafeţelor lor.

Mai multe informaţii: NASA, Video: On the Surface of Planet TRAPPIST-1d (360 view)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură