Salată de vinete gratinate cu roşii - un mod sănătos de gătire

Salată de vinete gratinate cu roşii
Salată de vinete gratinate cu roşii (Maria Matyiku / Epoch Times)

Pe lângă salata cu vinete tocate care şi-a făcut un loc de cinste în palmaresul reţetelor tradiţionale româneşti, o salată de vinete feliate şi coapte pe grătar sau pe plită, este o variantă deosebit de gustoasă şi sănătoasă, care necesită un timp de preparare similar. Vinetele coapte pe grătar au un gust dulceag amărui şi prind o uşoară aromă de la fumul de grătar. Servite alături de felii de roşii şi brânză telemea sau de capră, stropite cu generozitate cu o vinegretă făcută cu usturoi şi lămâie, încântă privirea prin bogăţia de culori şi dau mesei un aspect sărbătoresc.

Ingrediente:

Pentru vinegretă:
1-2 căţei mici de usturoi,
puţină sare,
sucul proaspăt de la o jumătate de lămâie,
o jumătate de ceapă mică tăiată foarte fin în cubuleţe,
3-4 linguri ulei de măsline extra virgin,
piper proaspăt măcinat după preferinţă,
o linguriţă de pătrunjel verde tăiat mărunt

Pentru salată:
2 vinete de mărime potrivită (aproximativ 1 kg), tăiate în rondele de un cm grosime,
5-6 linguri de ulei de măsline (sau după cât cer feliile de vinete)
sare după preferinţă,
50 g de frunze de spanac, salată sau rucola,
o roşie galbenă şi una roşie,
câteva bucăţele de brânză feta sau de capră,
câteva fire de mentă proaspătă tocată grosier

Modul de preparare:

Grătarul sau plita se pun la încins la temperatura medie spre mare.

Se începe mai întâi cu prepararea vinegretei. Usturoiul se dă prin presă, se adaugă peste puţină sare şi se freacă bine, ca pentru mujdei. Se pune apoi sucul de lămâie şi ceapa tăiată fin şi se lasă să stea deoparte cel puţin 15 minute, atât cât să dea timp usturoiului şi cepei să se marineze şi să elimine iuţeala.

Se adaugă apoi uleiul de măsline, piperul şi pătrunjelul verde şi se amestecă bine.

Între timp, se pregătesc vinetele. Se îndepărtează capetele de la vinete, apoi se curăţă de coajă (un rând da, unul nu), astfel încât vinetele să nu devină amare de la coajă, dar să rămână atâta coajă încât miezul copt să aibă support şi felia să îşi păstreze forma.

Feliile de vinete se ung cu ulei de măsline, pe ambele părţi şi se presară cu puţină sare.

Feliile de vinete se coc pe grătar câte 3-4 minute pe fiecare parte, până când acestea devin uşor aurii la culoare, iar liniile lăsate de la prăjirea pe grătar sunt vizibile dar nu arse. Când sunt gata, vinetele trebuie să fie moi în interior. Vinetele se lasă deoparte să se răcească puţin.

Pe un platou, se aşează un pat de verdeaţă făcut din frunze de salată, rucola sau spanac, apoi se aşează feliile de vinete reci sau călduţe, alternate cu felii de roşii şi bucăţele de brânză.

Se mixează bine vinegreta şi se toarnă peste salată. Se serveşte imediat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură