Salată de somon cu citrice şi dressing cu mac - reconfortantă şi gustoasă

Vă este poftă de o salată sănătoasă? Iată o sugestie de salată cu citrice, avocado şi peşte, asezonată cu un dressing delicios cu ulei de măsline, mac, coajă de lămâie şi smântână.
Salată de peşte cu citrice şi mac
Salată de peşte cu citrice şi mac (Maria Matyiku / Epoch Times)

Este o salată ce încântă ochiul prin diversitatea de culori, e deosebit de săţioasă, reconfortantă şi hrănitoare, şi poate fi savurată oricând în timpul zilei: se poate servi cu succes ca antreu sau ca un fel de mâncare.

Ingrediente:

o bucată de peşte (somon, păstrăv sau orice alt fel de peste aveţi la îndemână)
două portocale,
un grapefruit,
sucul de la lămâie,
un avocado,
un măr,
200 g de salată verde, spanac sau rucola

pentru dressing:
coaja rasă de la o lămâie,
o lingură de mac,
6-8 linguri de smântână subţire sau iaurt,
5-6 linguri de ulei de măsline,

Modul de preparare:

Bucata de peşte se presară cu sare şi piper şi se prepară fie la tigaie sau la cuptor. Se lasă deoparte să se răcească puţin. Se poate folosi şi o bucată de peşte preparată dinainte şi rămasă de la altă masă.

Portocalele şi grapefruitul se curăţă de coajă, iar cu ajutorul unui cuţit cu lama ascuţită se îndepărtează pieliţa albă. Se taie în bucăţi mai mici, în ce formă doriţi.

Se rade coaja de la o lămâie cu o răzătoare fină, apoi se stoarce sucul, care se va folosi la stropirea mărului şi pentru avocado.

Avocado se taie în jumătate, de decojeşte apoi se taie în felii pe lăţime. După ce ambele părţi au fost feliate, pentru a îmbogăţi gustul şi preveni oxidarea lor, se presară peste sucul de la o jumătate de lămâie.

Mărul se taie de asemenea în bucăţele, după ce în prealabil s-a îndepărtat cotorul, apoi se stropeşte cu cealaltă jumătate de suc de lămâie.

Prepararea dressingului:

Într-un castron mic, coaja rasă de lămâie se amestecă cu mac, apoi se adaugă smântâna subţire şi uleiul de măsline. Se pune sare şi piper după preferinţa apoi se bat bine toate ingredientele cu o furculiţă până când smântâna şi uleiul se mixează bine.

Ca alternativă, dacă aveţi un blender sau un robot de bucătărie, puteţi mixa toate ingredientele la turaţie mică.

Salata se poate asambla pe un platou mare sau individual în fiecare farfurie. Se aşterne mai întâi un pat de verdeaţă apoi se aşează de jur împrejur bucăţi de avocado, măr, grapefruit şi portocale. În mijloc se pun bucăţile de peste. Înainte de servire se toarnă dressingul cu mac peste salată.

Vă dorim poftă bună!