Săftoiu: ACL vrea să oblige Avocatul Poporului să sesizeze CCR dacă primeşte petiţie de la cetăţeni (Video)

Adriana Săftoiu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
07.08.2014
Se încarcă player-ul...

Material video pe pagina originală a Epoch Times România.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Alianţa Creştin Liberală (ACL) va depune, la începutul sesiunii parlamentare, un proiect legislativ care vizează obligarea Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională sau alte instituţii în cazul în care acesta primeşte o petiţie semnată de 10.000 de cetăţeni.

"Noi am iniţiat un proiect legislativ pe care ACL îl va depune la începutul sesiunii parlamentare, care prevede ca Avocatul Poporului, la primirea unei petiţii semnate de 10.000 de cetăţeni, să fie obligat să sesizeze Curtea Constituţională sau alte instituţii ale statului. Propunerea vine ca urmare a modului în care se comportă instituţia Avocatul Poporului. După cum ştiţi, noi şi alte asociaţii profesionale sau societatea civilă am sesizat Avocatul Poporului în ceea ce priveşte Ordonanţa de Urgenţă 49/2014, cea care modifică în mod abuziv şi nociv Legea educaţiei naţionale. Avocatul Poporului a refuzat să sesizeze CCR, drept urmare vom avea în vedere această modificare", a declarat Adriana Săftoiu, potrivit Agerpres.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a reacţionat imediat când l-a sesizat Gigi Becali, însă atunci când este sesizat de Opoziţie sau de organizaţiile profesionale le refuză categoric, a remarcat Săftoiu.

Miercuri, toate organizaţiile judeţene ale ACL au transmis solicitări adresate Avocatului Poporului pentru a contesta de urgenţă la CCR Ordonanţa de Urgenţă nr. 49 din 2014. care „este ilegală şi mutilează complet sistemul educaţional din România”. De altfel, PDL a sesizat încă din 4 iulie instituţia Avocatului Poporului cu privire la neconstituţionalitatea acestei Ordonanţe, însă răspunsul lui Ciorbea a fost că instituţia a cerut "punctul de vedere al personalului de specialitate din domeniul preuniversitar şi universitar [...] cu privire la oportunitatea şi necesitatea măsurilor reglementate prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 49/2014".

Însă, PDL a argument că lui Victor Ciorbea nu i-a cerut nimeni să facă o analiză privind oportunitatea şi necesitatea măsurilor din ordonanţă, ci să analizeze dacă această Ordonanţă încalcă sau nu Constituţia şi să sesizeze Curtea Constituţională în această speţă.

Avocatul Poporului este singurul în măsură să atace la CCR o Ordonanţă de Urgenţă. Dacă acesta este "apropiat" de Guvern şi nu atacă ordonanţele, acestea intră în vigoare imediat, fără dezbatere în Parlament, şi până ajung să fie declarate neconstituţionale produc uneori efecte ireversibile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor