Rusia va lansa un “Internet independent” pentru naţiunile BRICS, susţine un raport

(Getty Images)

Consiliul de Securitate al Rusiei a cerut guvernului ţării să dezvolte o infrastructură de Internet independentă pentru naţiunile BRICS, care ar putea continua să funcţioneze în cazul unor probleme globale la Internet.

Iniţiativa a fost discutată la întâlnirea din luna octombrie a Consiliului de Securitate, care este cel mai înalt organism consultativ al Rusiei pe probleme legate de securitatea naţională. Preşedintele Vladimir Putin a impus personal ziua de 1 august 2018 ca termen limită pentru finalizarea sarcinii, conform agenţiei de ştiri RBC.

În timpul discuţiilor, membrii Consiliului au notat că, de fapt, “capabilităţile sporite ale naţiunilor occidentale de a desfăşura operaţiuni ofensive în spaţiul informaţional, precum şi disponibilitatea mărită de a exercita aceste capabilităţi prezintă o ameninţare gravă pentru securitatea Rusiei”.

Ei au decis că problema ar trebui abordată prin crearea unui sistem Domain Name Servers (DNS) de rezervă, separat, care nu va fi supus controlului organizaţiilor internaţionale. Acest sistemar urma să fie folosit de ţările din blocul BRICS – Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

Problema dependenţei excesive de DNS-ul global a fost abordată anterior de Rusia. În 2014, Ministrul rus al Comunicaţiilor a desfăşurat un exerciţiu major în care a simulat “închiderea” serviciilor globale de Internet şi a folosit sistemul de rezervă rusesc pentru a susţine cu succes operaţiunile web în interiorul ţării.

Totuşi, când reporterii l-au întrebat în 2014 pe Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, dacă autorităţile ţării iau în considerare deconectarea de la Internetul global, acesta a respins afirmaţiile ca fiind false.

Totuşi, el a adăugat că “recent, apar multe lucruri imprevizibile în acţiunile partenerilor noştri din SUA şi UE şi trebuie să fim pregătiţi pentru orice eveniment”.

“Ştim cu toţii cine este administratorul şef al Internetului global. Şi, din cauza volatilităţii sale, noi trebuie să ne gândim la modul în care ne putem asigura securitatea naţională”, a mai precizat Peskov. Nu este vorba de deconectarea Rusiei de la reţeaua de internet global, a adăugat el, ci despre “protejarea [Rusiei] de posibilele influenţe externe”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură