Rusia trimite un număr suplimentar de echipamente militare spre Siria [rapoarte media]

Avion de luptă rusesc decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria.
Avion de luptă rusesc decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria. (Getty Images)

Publicaţia britanică Daily Mail a raportat că două nave de luptă ruseşti încărcate cu echipamente militare – inclusiv tancuri BTR-80, ambarcaţiuni de patrulare de mare viteză şi un sistem radar Pelena-1 pentru bombe – au fost observate că se îndreaptă spre Siria după atacul cu rachete lansat împotriva ţării arabe de către SUA, Franţa şi Marea Britanie.

Daily Mail a publicat fotografii cu navele ruseşti în timp ce au trecut prin Strâmtoarea Bosfor, inclusiv cadre apropiate cu echipamente militare aflate pe punte.

Se crede că navele se îndreaptă spre baza maritimă rusească din Tartus, Siria, care nu este departe de ţintele lovite de SUA şi aliaţii săi.

Agenţia rusă de ştiri Sputnik a confirmat că fotografiile furnizate de observatorii maritimi turci sunt reale, însă a insistat că încărcătura doar “aparent” ar include echipamente militare, deşi astfel de echipamente sunt văzute clar pe punte.

Sputnik a mai sugerat că Rusia “şi-a intensificat livrările militare şi umanitare în ţara arabă zguduită de război”.

Rusia susţine că sistemele de apărare pe care le-a instalat pe teritoriul Siriei au fost capabile să intercepteze 71 din cele 103 rachete de croazieră care au fost lansate în primele ore ale zilei de sâmbătă, inclusiv sisteme S-125, S-200, Buk şi Kvadrat.

Pentagonul a raportat că toate obiectivele atacului au fost atinse, toate ţintele desemnate au fost lovite şi niciun avion sau rachetă implicate în atac nu au fost contracarate cu succes de sistemele de apărare aeriană siriene sau ruseşti. Preşedintele american Donald Trump a descris operaţiunea ca fiind o “lovitură perfect executată”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat atacarea Siriei ca fiind un “act de agresiune”, în timp ce ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a numit loviturile aeriene drept “inacceptabile şi ilegale”.

Se intensifică speculaţiile privind modul în care ar putea răspunde Rusia. Publicaţia Daily Mail a menţionat temerile privind un posibil atac cibernetic punitiv împotriva Marii Britanii, care ar putea viza “reţelele de apă şi de aprovizionare cu gaz, bănci, spitale şi puncte de control a traficului aerian”.

Pe de altă parte, CNBC a citat analişti care se aşteaptă ca “reacţia Moscovei să fie limitată, în ciuda rapidei amplificări a tensiunilor”, parţial din cauza faptului că ruşii nu doresc să agraveze conflictul sirian şi, totodtă, pentru că se tem de un posibil rezultat stânjenitor într-un conflict direct cu forţele mult superioare ale SUA şi ale coaliţiei conduse de americani în regiune.

Analiştii citaţi de CNBC consideră că Rusia se va concentra probabil pe luarea unor măsuri împotriva sancţiunilor economice americane, care ar putea fi înăsprite în această săptămână cu scopul de a pedepsi Moscova pentru susţinerea regimului Assad în Siria.

Din această perspectivă, unele rapoarte media susţin că livrările de echipamente militare spre Siria ar putea fi considerate un gest simbolic al atitudinii sfidătoare a Rusiei. Cu siguranţă, Moscova nu depune niciun efort să ascundă ce anume transportă navele observate în Strâmtoare Bosfor. De asemenea, unii analişti indică faptul că există semne că ruşii şi iranienii vor folosi atacul condus de SUA ca o scuză pentru a declara că mijloacele politice pentru soluţionarea războiului civil sirian au fost blocate, astfel justificând o potenţială campanie militară mai intensă împotriva forţelor rebele rămase active în Siria – un fel de campanie ce ar putea folosi tipul de echipamente pe care Moscova le trimite la baza sa maritimă din Tartus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe