Rusia trimite portavionul Kuzneţov şi alte nave de luptă în largul coastei siriene

Ministrul rus al Apărării a declarat miercuri că Moscova desfăşoară un portavion pentru a consolida forţele sale din estul Mediteranei, în largul coastei siriene.
Portavionul rusesc Amiralul Kuzneţov navighează în sudul coastei Norvegiei.
Portavionul rusesc Amiralul Kuzneţov navighează în sudul coastei Norvegiei. (Photo: 333 Squadron/Norwegian Defence)

Portavionul rus Amiral Kuzneţov va fi trimis să se alăture forţelor navale ruseşti desfăşurate deja în estul Mediteranei, a susţinut ministrul Apărării Serghei Şoigu în cadrul unei întâlniri televizate.

“În prezent, forţa rusească din estul Mediteranei este formată din şase nave de luptă şi trei sau patru nave de logistică, provenite din toate flotele”, a precizat ministrul. “Pentru a întări capabilităţile de luptă ale grupului, plănuim să desfăşurăm şi un grup condus de [portavionul] Amiral Kuzneţov”, a mai declarat Şoigu comitetului de conducere al Ministerului rus al Apărării. El a adăugat că Marina rusă a fost o prezenţă permanentă în estul Mediteranei din 2013.

Conform unui raport al armatei norvegiene, care a publicat fotografii făcute de avioanele de supraveghere, se ştie că portavionul Kuzneţov, însoţit de o flotă de nave de luptă ruseşti, se îndreaptă spre Siria, trecând prin apele internaţionale din largul coastei norvegiene, în apropiere de Trondheim. Fotografiile cu navele ruseşti, care includ portavionul Kuzneţov şi crucişătorul de luptă Piotr Veliki, au fost făcute luni în apropierea insulei Andoya, în nordul Norvegiei.

După cum a raportat Reuters, un purtător de cuvânt al serviciului de spionaj al armatei norvegiene a declarat că forţele militare ale ţării publică deseori astfel de fotografii, în timp ce ziarul VG l-a citat pe generalul Morten Haga Lunde, şeful serviciului de spionaj, afirmând că 8 nave implicate “vor juca probabil un rol în deciderea bătăliei pentru Alep”. Conform agenţiei ruse de ştiri TASS, portavionul Kuzneţov va transporta 15 avioane de luptă Su-33 şi MIG-29K şi peste 10 elicoptere Ka-52K, Ka-27 şi Ka-31.

Grupul maritim rusesc, care include portavionul şi şapte nave de luptă, este cea mai puternică forţă maritimă de lucru rusească care navighează în nordul Europei începând cu 2014, a raportat ziarul rusesc Nezavisimaia Gazeta. Portavionul poate transporta până la 50 de avioane şi sistemele sale de arme includ rachete de croazieră anti-navă Granit.

Norvegia nu pare să fie îngrijorată de trecerea flotei ruseşti prin apele internaţionale: “Acţiunile Grupului Kuzneţov reprezintă o rutină pentru armata norvegiană”, a declarat Maj Elisabeth Eikeland, purtătoare de cuvânt a armatei norvegiene. “Singurul lucru neobişnuit este numărul de nave”, a precizat ea pentru BBC.

Grupul de nave ruseşti va amplifica prezenţa maritimă rusească în largul coastei siriene, în condiţiile în care Rusia are deja 10 nave în zonă. În timpul campaniei sale de bombardamente asupra jihadiştilor şi a rebelilor sirieni anti-guvern acea forţă a lansat mai multe rachete de croazieră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe