Rusia trimite 2.000 de mercenari în Siria

Rusia este implicată într-o comasare militară majoră în Siria, atât în ceea ce priveşte suportul pentru zonele de „deconflictizare” create în colaborare cu SUA cât şi pentru a-şi consolida controlul militar în ţara arabă.
Soldaţi ruşi în Siria.
Soldaţi ruşi în Siria. (Vasily Maximov/AFP/Getty Images)

Conform website-ul Debkafile, surse din sectoarele militar şi informaţional, au declarat miercuri că 2.000 de mercenari au fost transportaţi pe cale aeriană în Siria. Astfel, un total de 5.000 de mercenari ai firmei private Wagner Group au fost contractaţi să lupte sub steagul rusesc în Siria. Mercenarii sunt cu toţii soldaţi retraşi din unităţile de elită ale forţelor terestre, maritime sau aeriene ruseşti.

Într-un alt nou proiect rusesc, surse militare au raportat de asemenea că în ultimele câteva zile au sosit în Siria soldaţi musulmani din Republica Inguşeţia. Deşi echipaţi în uniforme ale poliţiei militare ruseşti, de fapt ei sunt membri ai unor trupe comando pregătiţi în războiul antitero. Ei au fost postaţi ca “observatori ai încetării focului” în cele trei zone de „deconflictizare” stabilite de Rusia şi SUA de-a lungul graniţei Siriei cu Israelul, Iordania şi Irakul.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul său al apărării, generalul Serghei Şoigu, au amplificat prezenţa militară rusă în Siria fără să adauge trupe terestre şi de blindate – chiar dacă Constituţia Rusiei interzice recrutarea de mercenari care să lupte în străinătate pentru profit.

Moscova este un client veteran al contractorilor de la Wagner Group, care se aseamănă în mare parte cu firma americană private Blackwater specializată în servicii de securitate, care acum se numeşte Academi. Wagner Group a fost angajată să furnizeze personal militar în 2014 şi 2015 în timpul eforturilor Moscovei de a cuceri peninsula ucraineană Crimeea şi pentru a susţine separatiştii pro-ruşi care luptă în estul Ucrainei împotriva trupelor guvernamentale.

Mercenarii de la Wagner au sosit în Siria în octombrie 2015, la scurt timp după ce Moscova şi-a amplificat intervenţia în războiul civil sirian. În martie 2016, câteva sute dintre acei mercenari au participat la marea luptă care a smuls oraşul Palmyra din mâinile grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS sau Daesh).

Ironic, Wagner Group nu există oficial şi nu este listat nicăieri în Rusia. Totuşi, o companie care poartă acel nume operează din Argentina, chiar dacă recruţii săi primesc pregătire în Rusia. Mercenarii sunt pregătiţi, dezvăluie surse ale Debka, la o bază ce aparţine Brigăzii a 10-a a Forţelor Speciale din cadrul serviciului militar de informaţii GRU, localizată în apropierea satului Molkino din regiunea Krasnodar, sudul Rusiei, la aproximativ 150 km nord-est de Marea Neagră. Identitatea directorului Wagner Group este secretă, dar surse din spionajul occidental susţin că se numeşte Dmitri Utkin, care până în 2013 a fost locotenent-colonel în Brigada a 2-a a trupelor Spetznaz.

Amplasarea forţelor musulmane ruse sau a mercenarilor angajaţi la graniţa nordică a Israelului – sub masca observatorilor regimului de încetare a focului – prezintă o problemă serioasă pentru regimul din Tel Aviv.

Rusia e departe de a-şi fi respectat promisiunile şi angajamentele în privinţa mişcărilor sale militare în Siria. SUA a confirmat că Rusia şi-a luat angajamentul de a nu permite forţelor iraniene şi pro-iraniene, inclusiv Hezbollah, să se apropie de graniţa siriano-israeliană. Dar, Israelul nu poate fi sigur cum vor reacţiona trupele din Inguşeţia sau mercenarii când se vor confrunta cu astfel de trupe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe