Rusia se opune acţiunilor SUA de a condamna Iranul pentru înarmarea rebelilor yemeniţi

Rebeli Houthi în Saana, Yemen
Rebeli Houthi în Saana, Yemen (Getty Images)

Rusia se opune eforturilor Statelor Unite şi ale aliaţilor săi de a include un text de condamnare a Iranului – pentru presupusa încălcare a unui embargou asupra armelor impus rebelilor din Yemen – într-o rezoluţie ONU care de reînnoire a embargoului în această lună.

“Nu ne plac condamnările deloc, în general. Rezoluţia se referă la Yemen... nu la Iran”, a declarat miercuri ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzia.

Consiliul de Securitate al ONU negociază un proiect de rezoluţie prezentat de Marea Britanie, în consultare cu SUA şi Franţa, care ar condamna Iranul pentru încălcarea embargoului privind armele impus rebelilor yemeniţi Houthi şi care va include şi un angajament al Consiliului de a lua măsuri împotriva încălcării.

SUA a făcut presiuni de câteva săptămâni pentru ca CSONU să tragă la răspundere Iranul pentru o presupusă furnizare de arme rebelilor şiiţi Houthi, care sunt implicaţi într-un război civil cu guvernul ţării de câţiva ani.

O comisie de experţi ONU a confirmat luna trecută acuzaţiile făcute de SUA că rachetele balistice lansate de rebelii Houthi asupra Arabiei Saudite în 2017 au fost produse în Iran. Comisia a precizat că Iranul a încălcat embargoul privind armele, dacă nu prin furnizarea directă a rachetelor către rebeli, atunci prin faptul că ar fi permis ca armele să ajungă în mâinile rebelilor.

Deşi Iranul susţine în mod deschis rebelii Houthi, a negat faptul că i-ar înarma.

Proiectul de rezoluţie prezentat de Marea Brianie ameninţă cu acţiuni împotriva Iranului pentru că “nu a lua măsurile necesare de a preveni direct sau indirect furnizarea, vânzarea sau transferul” de rachete balistice de rază scurtă, drone şi alte echipamente militare rebelilor Houthi, au precizat diplomaţi ONU.

Consiliul de Securitate al ONU (CSONU) urmează să voteze săptămâna viitoare proiectul de rezoluţie, în condiţiile în care embargoul existent aplicat împotriva rebelilor yemeniţi va expira în 26 februarie.

Rusia, fiind una dintre cele cinci puteri mondiale permanente din CSONU, are drept de veto şi îl poate folosi pentru a bloca orice sancţiuni noi împotriva Iranului.

Conflictul din Yemen s-a transformat într-un război prin intermediari între Iran şi rivalul său regional Arabia Saudită, un aliat al SUA care a intervenit în războiul civil yemenit în 2015 prin formarea unei coaliţii de ţări arabe care să lanseze lovituri aeriene împotriva rebelilor Houthi în numele guvernului yemenit.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va retrage SUA din acordul nuclear încheiat în 2015 între marile puteri şi Iran în cazul în care nu vor fi luate mai multe măsuri pentru restricţionarea dezvoltării de rachete balistice iraniene şi limitarea rolului său în astfel de conflicte regionale. Trump a precizat că eşecul de a aborda astfel de probleme se numără printre “lipsurile dezastruoase ale acordului”.

Proiectul de rezoluţie prezentat de Marea Britanie va extinde embargoul asupra armelor aplicat împotriva rebelilor Houthi pentru a include “orice activitate legată de utilizarea rachetelor balistice în Yemen”.

Dar diplomaţi ONU susţin că Rusia se opune unui astfel de limbaj în negocierile legate de textul rezoluţiei, unul dintre diplomaţi declarând pentru Reuters că Moscova priveşte textul propus de britanici ca fiind “inacceptabil”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe