Rusia răspunde acuzaţiilor SUA privind încălcarea tratatului INF

Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe.
Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe. (Getty Images)

Rusia a răspuns acuzaţiilor lansate de SUA că Moscova încalcă un important tratat pentru arme semnat în timpul Războiului Rece.

Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, a publicat sâmbătă o declaraţie în care a afirmat că acuzaţiile lansate de SUA “sunt absolut nefondate”.

Declaraţia sa a fost publicată la o zi după ce Washingtonul a anunţat că ia măsuri militare şi economice împotriva Moscovei ca răspuns la disputa tot mai tensionată privind o rachetă rusească despre care SUA susţine că încalcă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Remarcile Departamentului de Stat american au semnalat o abordare mai precaută a administraţiei preşedintelui Donald Trump la disputa privind tratatul INF semnat în anul 1987.

Tratatul este considerat un acord important între SUA şi fosta Uniune Sovietică, care a eliminat pentru prima dată o întreagă clasă de rachete balistice şi de croazieră în Europa. De asemenea, INF a creat un cadru de verificare pentru asigurarea respectării termenilor tratatului.

SUA a acuzat pentru prima dată oficial Rusia de producerea unei rachete care încalcă normele INF în 2014, deşi experţi în spionaj au precizat că sistemul se afla în desfăşurare cu câţiva ani înaintea acelei date.

În acest an, Washingtonul a afirmat că racheta rusească este operaţională.

În 29 noiembrie, Christopher Ford, un înalt oficial de la Consiliul pentru Securitate Naţională al Casei Albe ce este implicat în controlul armelor, a identificat pentru prima dată denumirea rachetei – 9M729.

Au existat temeri că s-ar putea ca noua rachetă să nu se distingă de un sistem existent care nu este acoperit de tratatul INF: sofisticata rachetă Iskander-M. Acest lucru ar prezenta o provocare pentru inspectarea şi verificarea conformării noii rachete cu INF.

Declaraţia SUA din 8 decembrie nu a specificat ce fel de măsuri vor fi luate, dar a precizat că vor fi urmăriţi paşi diplomatici, economici şi militari pentru a face presiuni asupra Moscovei să respecte tratatul.

Riabkov a afirmat că nu există nicio dovadă că Moscova a încălcat tratatul prin dezvoltarea noului sistem de rachetă şi că racheta în cauză are o rază de acţiune mult mai mică decât a acuzat Washingtonul.

“Încercările de a ne speria în acest fel sunt pur şi simplu ridicole”, a menţionat Riabkov, adăugând că presiunea economică sau militară nu va avea un impact asupra Moscovei.

Experţi tehnici şi oficiali americani şi ruşi se vor întâlni săptămâna viitoare ca parte a procesului Comisiei Speciale de Verificare, care are legătură cu INF. Întâlnirile din trecut nu au realizat un progres prea mare.

Riabkov a declarat că noile acuzaţii americane ar putea “sabota” discuţiile în cadrul Comisiei Speciale de Verificare.