Rusia plănuieşte exerciţii militare comune cu ţări din Asia Centrală, invocând conflictul afgan

Armata rusă a anunţat că va desfăşura exerciţii militare comune cu ţări din Asia Centrală, ca răspuns la ameninţările regionale în contextul războiului din Afganistan.
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu. (Getty Images)

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, în timpul unei întâlniri ce a avut loc la Moscova, vineri, cu ofiţerii superiori din armata ţării, că actualul conflict dintre forţele guvernamentale afgane şi talibani prezintă o ameninţare pentru stabilitatea Asiei Centrale.

Şoigu a adăugat că Rusia va desfăşura în acest an exerciţii militare comune cu forţele din Kârgâzstan, Tajikistan şi Uzbekistan. Rusia are baze militare în Kârgâzstan şi Tadjikistan.

Ministrul rus a mai precizat că exerciţiile militare fac parte din eforturile depuse de Rusia pentru a se pregăti pentru potenţiale ameninţări. Astfel, în luna iulie, Moscova a desfăşurat exerciţii militare comune cu Tadjikistanul. În timpul acestui exerciţiu, au fost implicate lansatoare de rachete Iskander-M, unele dintre cele mai avansate arme din arsenalul militar al Rusiei.