Rusia neagă faptul că are o prezenţă militară în Libia

Rusia susţine că nu a trimis niciun specialist militar în Libia, negând rapoartele media care au susţinut contrariul.
Soldaţi ruşi
Soldaţi ruşi (Getty Images)

“Nu există niciun specialist militar rus în Libia. Toate discuţiile şi materialele publicate pe această temă nu sunt adevărate”, a declarat Lev Dengov, directorul grupului de contact rusesc pentru soluţionarea conflictului libian, într-un interviu acordat joi publicaţiei ruseşti Kommersant.

Consiliul European pentru Relaţii Externe a publicat miercuri un articol pe website-ul său, sugerând că nu doar forţe ruseşti ar fi fost desfăşurate în Libia, ci şi membri ai unor miliţii ruse ar fi implicaţi în aceste lupte.

Raportul a făcut referire la o ştire publicată în luna martie de Reuters, care a susţinut că forţele speciale ruseşti ar fi fost trimise la o bază aeriană egipteană aflată la graniţa cu Libia.

Dengov a precizat în declaraţia sa că nu există persoane din Rusia sau alte foste state sovietice care luptă în Libia.

“M-am întâlnit cu un reprezentant al comitetului libian pentru securitatea statului, care a afirmat că în prezent, [în Libia], nu sunt persoane care provin din Rusia sau alte state ale fostei Uniuni Sovietice”, a notat oficialul.

Supervizat de adjunctul ministrului rus de Externe, Mihail Bogdanov, şi membrul Dumei de Stat Adam Delimhanov, grupul de contact rusesc este însărcinat cu analizarea situaţiei din Libia, identificarea actorilor şi jucătorilor cheie şi implicarea în dialog cu toate părţile conflictului, potrivit afirmaţiilor lui Dengov.

Libia se află în stare de haos de la o intervenţie militară a NATO condusă de SUA în 2011, creându-se un gol de putere după moartea dictatorului Moammer Gaddafi.

În prezent, Libia este divizată şi două centre ale puterii se află în rivalitate: vestul ţării este controlat de Guvernul de uniune naţională, care este susţinut de ONU şi are sediul în capitala Tripoli, iar în partea estică a ţării puterea o deţine Parlamentul libian, cu sediul în oraşul Tobruk. Parlamentul este susţinut de Armata Libiană Naţională, condusă de generalul Khalifa Haftar, unul dintre comandanţii de top ai răposatului Gaddafi, care a schimbat taberele în timpul unei revolte împotriva fostului dictator în 2011.

În decembrie 2016, Haftar a călătorit la Moscova pentru a se întâlni cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi pentru a discuta despre situaţia din ţara nord-africană.

La acea vreme, generalul a precizat că a vizitat Moscova pentru a obţine ajutorul Rusiei în lupta împotriva extremiştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe