Rusia lansează un exerciţiu maritim în largul coastei siriene

Avion de luptă rusesc decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria.
Avion de luptă rusesc decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria. (Getty Images)

Marina rusă a lansat miercuri un exerciţiu maritim în largul coastei siriene pe fondul temerilor legate de un atac aerian american împotriva Siriei după un presupus atac chimic care a avut loc în weekendul trecut.

Ambasadorul Rusiei în Liban a afirmat miercuri că armata rusă va doborî rachetele americane şi va ataca instalaţiiile de lansare în cazul în care SUA va ataca Siria. Preşedintele american Donald Trump a avertizat ulterior Rusia că rachetele “vin” înspre Siria după ce a învinuit Damascul pentru un presupus atac cu gaz în oraşul Douma controlat de rebeli.

Într-un buletin de ştiri, Departamentului aviaţiei civile din Cipru a indicat o zonă în largul coastei Siriei ca fiind locul exerciţiului maritim lansat miercuri de Marina Rusiei.

“Un exerciţiu al Marinei SUA (lansări de rachete) va avea loc în regiune”, a anunţat departamentul cipriot.

În timpul exerciţiului vor fi închise rute ale traficului aerian în jurul acelei zone timp de 8 ore în zilele de miercuri şi joi, a anunţat sursa citată.

Ministerul Apărării rus, care deţine o bază maritimă în Siria şi, conform Interfax, se laudă că ar avea o forţă de 15 nave de luptă şi nave auxiliare în estul Mediteranei, nu a anunţat oficial exerciţiul.

Ministerul rus a afirmat miercuri că monitorizează îndeaproape situaţia din Siria şi este conştient de mişcările unei forţe maritime americane în Golf.

Ca răspuns la comentariile lui Trump despre un posibil atac american cu rachete asupra Siriei, ministerul a mai afirmat într-o declaraţie că ar fi mai bine ca Washingtonul să reconstruiască oraşul sirian distrus Raqqa decât să discute despre disponibilitatea de a lansa astfel de atacuri.

Între timp, în Siria au ajuns deputaţi ruşi pentru a participa la o serie de întâlniri cu conducerea ţării, respingând rapoartele că preşedintele sirian ar fi fugit din ţară după ce SUA a anunţat că va ataca.

“Preşedintele sirian Bashar al-Assad este în Damasc şi plănuim să ne întâlnim cu el”, a declarat miercuri agenţiei ruse de ştiri TASS deputatul Dmitri Sablin din Duma de Stat a Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe