Rusia joacă un rol “destabilizator” în Siria, susţine un general american de top

Generalul american Joseph Votel.
Generalul american Joseph Votel. (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Un general american de top a acuzat Moscova că este atât “incendiatorul, cât şi pompierul” în conflictul sirian. La câteva ore după ce un nou acord de încetare a focului a eşuat de a avea efectul scontat, SUA a afirmat că Rusia ajută în continuare Damascul să bombardeze Ghouta de Est.

Generalul american Joseph Votel a declarat marţi politicienilor că Rusia joacă un rol “incredibil de destabilizator” în conflictul sirian.

“Sunt responsabil când spun că ei joacă atât rolul incendiatorului cât şi cel al pompierilor, alimentând tensiunile şi apoi încercând să le soluţioneze în favoarea lor”, a afirmat Votel.

Votel, care conduce Comandamentul Central al armatei americane, a acuzat Moscova că “încearcă să contracareze rolul ONU şi să limiteze extinderea influenţei americanilor” în ceea ce priveşte negocierea unei soluţii politice la conflictele din Siria şi Afganistan.

“Rusia trebuie să recunoască fie că nu este capabilă, fie că nu doreşte să joace un rol în vederea soluţionării conflictului sirian”.

Tot marţi, Departamentul de Stat al SUA a acuzat Rusia că susţine în continuare ofensiva regimului sirian în ciuda anunţării acordului de încetare a focului în ţara arabă.

“Coridor umanitar” eşuat

Armistiţiul anunţat de Rusia în Ghouta de Est, care a urmărit să creeze un “coridor umanitar”, a eşuat până acum să salveze vieţi. Bombardamentele regimului sirian au ucis cel puţin şase civili marţi, potrivit observatorilor independenţi din ţara arabă.

Semiluna Roşie, o organizaţie umanitară ce operează în Siria, a declarat că nu a reuşit să transporte răniţii sau bolnavii în timpul aşa-zisului acord de încetare a focului care, aparent, ar trebui aplicat cinci ore zilnic.

“Conform dreptului umanitar internaţional, coridoarele umanitare trebuie bine planificate şi implementate cu consimţământul tuturor părţilor, nu doar a uneia singure”, a afirmat Iolanda Jaquement, purtătoare de cuvânt a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, într-un interviu cu AFP.

Nicio soluţionare

Peste 570 de civili au fost ucişi în Ghouta de Est săptămâna trecută, fiind unul dintre cele mai sângeroase capitole ale războiului zbucnit în Siria în 2011. Avioanele de luptă ruseşti au format o parte integrantă a ofensivei, potrivit observatorilor independenţi, a unor grupuri pentru drepturile omului şi Statelor Unite.

Ghouta de Est, care se află la periferia Damascului, este considerată una dintre ultimele fortăreţe rebele din ţară. Observatorii consideră că prin această ofensivă regimul lui Bashar al-Assad încearcă să-şi consolideze controlul asupra teritoriului înainte de o posibilă lansare a discuţiilor pentru pace.

Peste 300.000 de persoane au fost ucise şi milioane au fost strămutate de la izbucnirea războiului civil sirian. De atunci, acest război s-a transformat într-un conflict cu mai multe faţete şi a atras puteri globale, state învecinate şi actori non-statali.