Rusia, Iran şi Turcia cad de acord să creeze zone sigure în Siria. Opoziţia protestează

La summitul pe tema încetării focului în Siria, ce are loc la Astana, delegaţii din Rusia, Turcia şi Iran au convenit să creeze patru zone sigure în ţara arabă zguduită de război. Regimul din Damasc a susţinut în totalitate iniţiativa rusă, iar delegaţii opoziţiei au plecat de la discuţii în semn de protest.
Clădiri distruse în oraşul sirian asediat Alep.
Clădiri distruse în oraşul sirian asediat Alep. (Captură Foto)

În acordul încheiat joi între cei trei delegaţi prezenţi la discuţiile din capitala kazahă Astana pe tema încetării focului din Siria au fost stabilite patru zone de “reducere a tensiunilor” în nordul, centrul şi sudul ţării arabe.

Şeful delegaţiei ruse, Alexander Lavrentiev, a declarat că acordul va intra în vigoare sâmbătă, forţele aeriene siriene urmând să pună capăt misiunilor deasupra zonelor respective. El a adăugat că guvernul sirian va respecta acordul atâta timp cât nu vor exista atacuri ale grupurilor rebele în zonele desemnate.

În conflictul din Siria, Rusia şi Iranul susţin regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în timp ce Turcia susţine rebelii din opoziţie. Dar, în ciuda acestui lucru, a avut loc un contact tot mai strâns între Ankara şi Moscova în ultimele săptămâni.

Chiar dacă nu există nicio semnătură siriană pe document, Ministerul sirian de Externe a declarat miercuri noaptea că Damascul susţine în totalitate iniţiativa rusă privind cele trei zone de securitate, potrivit agenţiei siriene de ştiri de stat SANA. Acest lucru a fost confirmat de negociatorul şef al Siriei în cadrul discuţiilor de joi.

Delegatul ONU în Siria, Staffan de Mistura, a fost prezent la semnarea acordului şi a declarat că planul reprezintă un pas în direcţia bună, a încetării reale a ostilităţilor.

Washingtonul a fost reţinut în ceea ce priveşte acordul de joi, susţinând că rămâne îngrijorat de rolul Iranului de “aşa-zis garant”, a precizat Departamentul de Stat al SUA.

În schimb, Lavrentiev a declarat că Moscova este pregătită să lucreze îndeaproape cu SUA şi Arabia Saudită.

Ministerul turc de Externe a publicat joi o declaraţie în care a precizat că acordul a desemnat “zone non-conflict” în întreaga provincie Idlib, în anumite părţi din provinciile Latakia, Alep şi Hamas, precum şi în anumite părţi ale provinciei Homs şi în Ghouta de Est, o suburbie a Damascului. De asemenea, planul se aplică anumitor zone din provinciile Daraa şi Quneitra.

Delegatul opoziţiei, Osama Abu Zaid, a declarat că zonele desemnate ameninţă integritatea teritorială a Siriei. “Dorim ca Siria să îşi păstreze integritatea. Suntem împotriva divizării Siriei. În ceea ce priveşte acordurile, nu suntem o parte a acelui acord şi bineînţeles că nu vom fi niciodată în favoarea lor atâta timp cât Iranul este numit un stat garant”.

Zaid a mai precizat că există o diferenţă imensă între promisiunile şi acţiunile Rusiei.

Delegaţia opoziţiei siriene a protestat împotriva participării Iranului la discuţiile din Astana, acuzând Teheranul că este o parte implicată într-un război care a provocat moartea a peste 400.000 de sirieni şi strămutarea altor câteva milioane.

O parte dintre membrii delegaţiei opoziţiei siriene au strigat diverse slogane şi, în momentul semnării acordului, au părăsit sala de discuţii în semn de protest. Miercuri, grupurile opoziţiei au cerut încetarea bombardamentelor guvernamentale asupra zonelor controlate de opoziţie în Siria.

Casa Albă a afirmat că preşedintele Donald Trump şi omologul său rus au discutat despre crearea de zone sigure în Siria în cadrul unei convorbiri telefonice care a avut loc marţi. În plus, SUA a trimis pentru prima dată un oficial de top al Departamentului de Stat la discuţiile din Astana, iar miercuri asistentul secretarului de stat american, Stuart Jones, s-a întâlnit cu reprezentantul Rusiei la discuţiile pentru încetarea focului în Siria.

Ministrul kazah de Externe, Kairat Abdrakhmanov, a declarat că următoarele discuţii privind pacea din Siria vor avea loc în Astana la jumătatea lunii iulie.