Rusia instigă populaţia cu tehnici subliminale de manipulare

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)

Mass media rusă se foloseşte de tehnici subliminale de manipulare foarte periculoase, provocând o stare de agresivitatea şi ură în rândul telespectatorilor faţă de subiectele vizate de Kremlin, precum Ucraina sau ”fascism”, a anunţat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), în baza analizelor efectuate asupra canalelor de televiziunilor ruse, conform Deschide Md.

Mass media rusă televizată şi radio se foloseşte de tehnologia de manipulare numită ”al 25-lea cadru”, o metodă interzisă de legislaţia internaţională, cât şi de cea rusă, a anunţat şefa serviciului de presă al SBU, Marina Ostapenko, în timpul unei conferinţă.

Dovezile arată că metodele de manipulare au fost folosite încă de la începutul evenimentelor de pe euromaidan, atât în Rusia cât şi în celelalte ţări în care se difuzează canalele de radio şi televiziune ruse, precum Republica Moldova şi Ucraina.

”Experţii noştri au studiat timp de două luni posturile de radio şi de televiziune din Rusia, în special postul TV Rossia 24. Aceştia au găsit dovezi incontestabile despre faptul că mass-media ruseşti recurg la metode periculoase de influenţă psihologică care formează reacţii şi atitudini negative. Este vorba, în special, de folosirea tehnologiei celui de-al 25-lea cadru. Aceste metode nu sunt interzise doar de legislaţia internaţională ci chiar şi de cea din Rusia”, a declarat Ostapenko.

Ostapenko a prezentat mai multe fragmente de cadre din timpul emisiunilor TV ruse cu ştiri despre Ucraina, care conţineau mesaje precum: ”Bandiţii ucid”, ”Sectorul de Dreapta ucide!”, ”Sectorul de Dreapta este represiv”, ”Garda Naţională e ucigaşă!”.

Sectorul de Dreapta este o grupare naţionalistă ucraineană, care s-a arătat foarte activă în timpul evenimentelor de pe euromaidan. Garda Naţională este un departament intern al armatei ucrainene format după înlăturare lui Viktor Ianukovici.

Pe lângă tehnicile de manipulare subliminală, experţii ucraineni au observat utilizarea unor informaţii false în mod repetat alături de informaţii şi imagini negative, care detaliază scenele pline cu violenţă.

Astfel de tehnologii de manipulare amplifică gradul de agresiune al telespectatorului şi atitudinea negativă faţă de poporul şi cultura ucraineană, a declarat expertul în comunicare ucrainean, Diana Duţik.

Prin aceste metode, populaţia rusă este distrasă de la problemele din interiorul Rusiei, acestea fiind în mare parte ignorate de către ştirile ruseşti.

Tehnicile de manipulare sunt catalogate de experţi drept unelte de război, care amplifică sentimentele negative ale populaţiei atât în general cât şi faţă de subiectele accentuate intenţionat.

”De facto se foloseşte retorica de război care este transferată în societate şi care ridică nivelul de agresiune al acesteia”, a declarat Duţik.

Mass Media rusă a abundat, încă de la începutul protestelor din Kiev, cu simboluri şi teze care vizează aşa zisul ”nazism” şi ”fascism” din Ucraina şi Europa, acestea fiind ulterior încadrate în discursurile liderilor de la Kremlin pentru a instigă populaţia.