Rusia îl plasează pe lista Interpolului pe un britanic critic al Kremlinului. Surpriză? SUA îi revocă viza

Rusia a plasat un proeminent om de afaceri britanic pe lista de persoane căutate a Interpolului. Aparent, preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat mişcarea împotriva lui Bill Browder, care a condus o campanie internaţională împotriva Rusiei pentru uciderea în închisoare a avocatului moscovit Serghei Magniţki.
Bill Browder
Bill Browder (Getty Images)

Săptămâna trecută, Canada a devenit cea mai recentă ţară care a adoptat Legea Magniţki, care vizează oficialii “ce au comis grave încălcări” ale drepturilor omului. Decizia canadienilor l-a nemulţumit pe Putin, care a acuzat Canada că desfăşoară “jocuri politice neconstructive” şi ulterior a menţionat numele lui Browder pentru desfăşurarea a ceea ce liderul rus a descris ca fiind “activităţi ilegale”.

Sâmbătă, 21 octombrie, a ieşit la iveală faptul că Rusia l-a plasat pe lista Interpolului pe cetăţeanul britanic născut în SUA, exploatând astfel o breşă care permite statelor să plaseze unilateral persoane fizice în baza de date a agenţiei care este folosită pentru a cere mandate de arestare. Browder a declarat că a fost avertizat de mişcarea Kremlinului printr-un email trimis de Departamentul Securităţii Interne al SUA, care preciza că viza sa a fost revocată. Ulterior, Browder a avut confirmarea că numele său a fost adăugat pe lista Interpolului pentru un mandat de arestare, metodă cunoscută sub numele “difuzare”.

În aceeaşi zi, SUA a refuzat să îi ofere lui Browder viză, potrivit declaraţiei acestuia, care a susţinut că uluitoarea măsură luată de administraţia Trump se datorează infiltrării agenţilor Rusiei în aparatul administrativ al SUA.

Moscova are obiceiul să folosească Interpolul împotriva inamicilor săi şi în trecut a folosit organizaţia poliţienească globală pentru a urmări ceea ce numeroase guverne occidentale consideră a fi o vendetă împotriva lui Browder. Putin a încercat de trei ori în perioada 2012-2015 să determine Interpolul să emită ordine de arestare împotriva lui Browder, dar a eşuat să convingă organizaţia că această cerere nu are în spate motive politice.

Consiliul Europei a criticat anul trecut încercările ruşilor de a obţine arestarea lui Browder prin Interpol, numind eforturile “abuzuri” ale sistemului.

“Putin este atât de buimăcit de răspândirea sancţiunilor Magniţki în jurul lumii încât este pregătit să ignore toate regulile şi normele occidentale”, a declarat Browder pentru Observer. Browder s-a luptat cu Moscova timp de peste un deceniu, acuzând anchetatorii federali de furtul a 196 milioane de euro (230 milioane USD), pe care compania sa i-a plătit sub formă de taxe.

Magniţki

Cazul Magniţki a ajuns în presa internaţională din cauza implicaţiilor şi puterii celor vizaţi. Magnitsky lucra pentru Bill Browder - la vremea respectivă cel mai important investitor american în Rusia - pentru a afla cine furase acea sumă de bani.

Ancheta lui Magnitsky a dezvăluit un sistem de fraude pus la cale de oficialii ruşi, iar surpriza a apărut atunci când, în loc să aresteze făptaşii, Kremlinul l-a arestat pe Magniţki, care a fost supus unei persecuţii ce a durat 11 luni şi s-a încheiat cu moartea acestuia.

Potrivit mărturiei lui Browder, Magniţki a fost privat de somn în închisoare şi pus în celule unde sistemul de canalizare refula, în condiţii dintre cele mai dure. Scopul torturilor era de a-l forţa să-şi retragă mărturia şi să semneze o declaraţie potrivit căreia el furase cele 230 de milioane de dolari.

Pe 16 noiembrie 2009, Magniţki a murit în închisoare din cauza relelor tratamente şi pentru că i s-a refuzat dreptul la îngrijire medicală. Însă Kremlinul l-a condamnat pentru fraudă post-mortem.

Bill Browder este convins că Putin a fost personal implicat în acoperirea crimei, conferind medalii şi promovând oficiali implicaţi în crimă.

Cazul a reprezentat o mare lovitură de imagine pentru Putin şi un semnal serios că investitorii străini care încercau să facă afaceri în Rusia puteau fi oricând expuşi fraudelor arbitrare - şi, mai mult, nu au nicio şansă de a-şi câştiga dreptatea în sistemul politizat al justiţiei ruse.

Moartea lui Magniţki l-a determinat pe Browder să lucreze cu Congresul SUA pentru adoptarea Legii Magniţki, care impunea sancţiuni împotriva unor jucători puternici în Rusia.

Potrivit afirmaţiilor lui Browder, care continuă să investigheze cazul, banii au fost ascunşi în Occident, iar una dintre persoanele implicate în furt este Serghei Roldughin, un apropiat al lui Vladimir Putin şi naşul copiilor săi.