Rusia îl avertizează pe Trump că va retalia dacă SUA loveşte Damascul

Vladimir Putin împreună cu gen Valeri Gherasimov
Vladimir Putin împreună cu gen Valeri Gherasimov (Getty Images)

Rusia l-a avertizat pe preşedintele american Donald Trump că tensiunile care au generat conflictul sirian ameninţă să scape de sub control.

"Atacaţi Damascul şi vă vom ataca" a declarat Valeri Gherasimov, şeful Statului Major General al Rusiei, conform mai multor siteuri mass-media ruse, inclusiv Tass.

Gherasimov a citat ceea ce el a numit "informaţii pertinente" despre militanţi care s-ar pregăti să lanseze atac cu arme chimice pe care să-l pună în cârcă forţelor guvernamentale, îndreptat împotriva civililor.

Gherasimov a afirmat că SUA ar folosi acest lucru ca un pretext pentru a acuza trupele guvernului sirian şi preşedintele Bashar Al Assad de folosirea de arme chimice interzise şi de a lansa o lovitură aeriană asupra capitalei siriene.

Gherasimov a spus: "În mai multe zone din Ghouta de Est, au fost adunaţi o mulţime de femei, copii şi bătrâni, aduşi din alte regiuni, care urmau să reprezinte victimele acestui atac".

În cazul în care există o ameninţare la adresa vieţii soldaţilor noştri, armata rusă va lua măsuri de represalii atât asupra rachetelor, cât şi asupra vectorilor care le vor folosi".

Răspunzând la aceste acuzaţii, Departamentul Apărării al Statelor Unite a cerut Rusiei să "oprească generarea de lucruri care distrag atenţia" şi a acuzat-o că "susţine brutalitatea regimului Assad".

Comentariile survin într-un moment în care regimul preşedintelui sirian Bashar Al Assad, susţinut de Rusia, continuă să efectueze lovituri îndreptate împotriva rebelilor care deţin o enclavă din estul suburbiei Ghouta, chiar în afara Damascului.

Organizaţia Medicin San Frontières a raportat, vineri, că 344 de persoane au fost rănite şi 71 au fost ucise în Ghouta de Est în fiecare zi în ultimele două săptămâni.

Cu două săptămâni în urmă, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a cerut încetarea focului în Siria pentru a permite ca aproape 1000 de civili răniţi şi răniţi să fie evacuaţi pentru a putea primi un tratament medical de urgenţă.

Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Hailey, a avertizat ieri că Washingtonul este gata să acţioneze. Ea a spus: "Nu este calea pe care o preferăm, dar este o cale pe care am demonstrat-o că o vom lua şi suntem pregătiţi să luăm din nou".

"Când comunitatea internaţională nu reuşeşte să acţioneze în mod constant, există momente când statele sunt obligate să-şi ia propriile măsuri".