Rusia: Curtea Supremă menţine interdicţia privind candidatura lui Navalnîi la prezidenţiale

Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalni.
Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalni. (Captură Foto)

Curtea Supremă a Rusiei a respins contestaţia liderului opoziţiei Alexei Navalnîi la decizia de a i se interzice să candideze la alegerile prezidenţiale de anul următor.

Decizia de sâmbătă a Curţii Supreme menţine decizia Comisiei Electorale Centrale anunţate în 25 decembrie că Navalnîi, un cruciat împotriva corupţiei, nu este eligibil pentru a candida la alegeri. Instanţa a susţinut că decizia Comisiei Electorale se conformează în întregime legii.

Un avocat al lui Navalnîi a declarat că, acum, cazul va fi prezentat Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Lui Navalnîi i se interzice să candideze din cauza unei condamnări într-un caz de fraudă, care este văzut ca o retribuţie politică.

După descalificarea sa, Navalnîi a cerut susţinătorilor săi să boicoteze alegerile prezidenţiale din martie 2018.

De asemenea, el a anunţat intenţia de a desfăşura proteste pe cuprinsul Rusiei în 28 ianuarie pentru a promova apelul său de boicotare a alegerilor.

Kremlinul a afirmat că un astfel de boicot ar trebui să fie evaluat de oficiali pentru a se vedea dacă se conformează legii.

Navalnîi a răspuns deciziei Curţii Supreme prin repetând apelul pentru o “grevă a alegerilor”. “Nu recunoaştem alegerile fără a fi o competiţie”, a precizat pe Twitter politicianul din opoziţie.

Se presupune că preşedintele Vladimir Putin, care a fost şef al statului sau premier începând cu 1999, ar câştiga cu uşurinţă cel de-al patrulea mandat prezidenţial în 2018.

În ultimul an, Navalnîi a desfăşurat o campanie prezidenţială în Rusia, confruntându-se cu numeroase piedici, iar o parte dintre membrii campaniei sale au fost arestaţi în câteva rânduri de poliţia rusă.

Campania prezidenţială a început oficial în Rusia în 18 decembrie.

Peste 20 de persoane şi-au declarat intenţia de a participa la alegerile din martie 2018, inclusiv liberalul Grigori Iavlinski, comisarul prezidenţial pentru drepturile antreprenorilor Boris Titov şi jurnalista şi personalitatea TV Ksenia Sobciak.

Deşi niciunul dintre candidaţi nu prezintă o provocare serioasă pentru Putin, unii analişti susţin că Moscova este îngrijorată de apatia alegătorilor şi s-a concentrat pe găsirea de modalităţi pentru a creşte prezenţa la vot pentru ca victoria aşteptată a lui Putin să fie cât mai impresionantă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe