Rusia consolidează masiv apărarea antirachetă la graniţa nord-coreeană

Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400.
Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400. (Captură Foto)

Rusia a reacţionat la numărul tot mai mare de teste nucleare şi de rachete balistice desfăşurate de Coreea de Nord şi a decis să îşi consolideze sistemele de apărare la graniţa pe care o are în comun cu regimul comunist al lui Kim Jong-un.

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat amplasarea de sisteme de rachete pentru apărare şi atac la graniţa sa cu Coreea de Nord.

Preşedintele american Donald Trump a cerut Kremlinului să facă mai mult pentru a ajuta la suspendarea programului nuclear al Phenianului, însă Rusia a acuzat SUA că întărâtă statul comunist nord-coreean.

Alexei Morokov, comandantul regimentului pentru apărare aeriană, a afirmat: „Complexul de apărare aeriană S-400 va intra în serviciu şi va fi plasat în stare de alertă înspre direcţia Primorski”.

Sistemul de apărare antirachetă Triumph poate detecta obiecte aflate la distanţe de până la 600 km şi poate ataca ţinte aflate la distanţe de până la 400 km.

Noile sisteme de apărare au scopul de a distruge avioane, ţinte terestre şi rachete balistice şi de croazieră.

Sistemele de rachete sol-aer au fost activate simultan în patru locuri, în Vladivostok, Primorski Krai, Zelenogorsk şi regiunea Leningrad.

Trump s-a folosit de turneul său în Asia pentru a încerca să îmbunătăţească relaţiile cu Vladimir Putin, dar cei doi nu sunt uniţi în privinţa soluţionării crizei nord-coreene.

Pe măsura amplificării tensiunilor privind modul de rezolvare a ameninţării nucleare nord-coreene, s-a anunţat că Rusia va creşte în 2018 numărul testelor cu rachete balistice.

Serghei Karakaiev, comandant rus de rang înalt, a declarat: „Cinci teste de rachete au fost desfăşurate în 2017, altul fiind în aşteptare, şi 12 lansări au fost planificate pentru 2018”.

Trump a promis că va pune capăt programului nuclear al Phenianului, pe fondul creşterii temerilor privind un potenţial război.

„Această situaţie ar fi trebuit să fie rezolvată cu mult timp înainte să fiu ales [preşedinte], când era mult mai uşor de soluţionat. Dar se va avea grijă de această situaţie. Nu avem de ales”, a adăugat liderul american.

În plus, Trump a precizat că ar fi încântat să beneficieze de ajutorul lui Putin la soluţionarea problemei nord-coreene.

„Am fi încântaţi să beneficiem de ajutorul său în privinţa Coreei de Nord. China ajută. Rusia nu ajută. Am aprecia să avem parte de ajutorul Rusiei. Este foarte important”, a mai declarat Trump.