Rusia cere explicaţii pentru percheziţionarea unui avion Aeroflot în Londra

Avion al companiei aeriene ruseşti Aeroflot
Avion al companiei aeriene ruseşti Aeroflot (Wikipedia.org)

Kremlinul a cerut autorităţilor britanice să explice percheziţia efectuată asupra unui avion al companiei aeriene naţionale ruseşti Aeroflot pe aeroportul Heathrow din Londra.

Ministerul rus de Externe a afirmat că autorităţile vamale britanice au urcat la bordul avionului pentru a-l percheziţiona după sosirea acestuia din Moscova, pasagerii fiind debarcaţi. Autorităţile britanice nu au oferit nicio explicaţie pentru incidentul de vineri.

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului, a declarat că percheziţia reprezintă o “provocare” ce are loc pe fondul deteriorării semnificative a relaţiilor dintre cele două ţări.

Ambasada Rusiei din Londra a precizat că percheziţia “extraordinară” a fost desfăşurată de oficiali vamali şi ai forţelor de frontieră.

Ambasada a mai afirmat că a trimis o notificare diplomatică în care a cerut Marii Britanii să explice incidentul.

Oficialii vamali britanici nu au răspuns imediat la acuzaţiile Ministerului rus de Externe, iar Poliţia Metropolitană din Londra a negat că ar fi fost implicată în percheziţionarea unui zbor Aeroflot.

Acuzaţia ruşilor împotriva Londrei a fost făcută în aceeaşi zi în care Moscova a trimis notificări de expulzare către diplomaţi din zeci de ambasade occidentale, răspunzând astfel la un val de expulzări de diplomaţi ruşi din peste 20 de ţări occidentale, inclusiv Marea Britanie, SUA sau România.

Expulzările de ambele părţi au fost declanşate de otrăvirea unui fost spion rus, Serghei Skripal şi a fiice sale, Iulia, în oraşul britanic Salisbury.

Londra a acuzat Moscova că se află în spatele otrăvirii celor doi, precizând că în tentativa de asasinare a fost folosită o neurotoxină de producţie sovietică numită Noviciok.

Rusia a negat implicarea în otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale, însă acest lucru nu a împiedicat Marea Britanie, SUA şi câteva zeci de ţări europene să formeze un front comun pentru a pedepsi Kremlinul pentru presupusul său rol în acest incident.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe