Rusia către SUA: Este inacceptabilă politizarea inspecţiilor pentru arme chimice în Siria

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov. (Captură Foto)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a declarat secretarului de stat american Rex Tillerson, într-o convorbire telefonică ce a avut loc joi, că este inacceptabilă politizarea activităţii desfăşurate în Siria de către inspectorii specializaţi în arme chimice, potrivit unei declaraţii publicate de Ministerul rus de Externe.

Anterior, Rusia a contestat acuzaţiile făcute de ONU şi mai multe state occidentale că guvernul sirian al preşedintelui Bashar al-Assad a fost în spatele unui atac chimic fatal lansat în luna aprilie asupra oraşului controlat de opoziţie Khan Sheikhoun. Zeci de persoane au fost ucise.

De altfel, la sfârşitul lunii octombrie, Moscova s-a opus unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care ar fi prelungit cu încă un an activitatea inspectorilor internaţionali care investighează atacurile cu arme chimice în Siria.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că SUA, care a elaborat rezoluţia, a solicitat votul “pentru a stânjeni şi dezonora Rusia”.

După veto-ul rusesc, ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a publicat o declaraţie în care a acuzat Moscova că “din nou” este de partea dictatorilor şi teroriştilor.

“Rusia a demonstrat din nou că va face orice pentru a se asigura că regimul barbar al lui Assad nu va suporta niciodată consecinţe pentru utilizarea continuă de arme chimice”, conform declaraţiei.