Rusia avertizează: răspunsul la sancţiunile americane va fi “dureros”

Valentina Matvienko, preşedinta camerei superioare a parlamentului Rusiei
Valentina Matvienko, preşedinta camerei superioare a parlamentului Rusiei (Getty Images)

Preşedintele camerei superioare a Parlamentului rus a avertizat cu privire la “consecinţele serioase” ale sancţiunilor impuse Rusiei de către SUA, susţinând că răspunsul ţării sale va fi “precis şi dureros”.

“Nimeni nu ar trebui să îşi facă vreo iluzie”, a afirmat miercuri Valentina Matvienko, fiind citată de agenţia rusă de ştiri Interfax.

La începutul acestei luni, SUA a impus noi sancţiuni unui număr de persoane şi companii din Rusia din cauza unor activităţi diverse, printre care presupusul amestec al Moscovei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Potrivit Departamentului Trezoreriei americane, acele sancţiuni au vizat şapte oameni de afaceri apropiaţi de preşedintele rus Vladimir Putin, 12 companii ale acestora, precum şi 17 înalt oficiali guvernamentali, pentru ceea ce Washingtonul a numit a fi “activităţi ostile”.

Companii precum Gazprom, Burenie şi grupul Renova au fost de asemenea adăugate pe lista sancţiunilor. De asemenea, a fost aplicată îngheţarea unor active în SUA care a vizat “oligarhi” precum magnatul aluminiului Oleg Deripaska şi deputatul Suleiman Kerimov, a cărui familie controlează cel mai mare producător de aur din Rusia, Polius. Moscova a precizat că sancţiunile SUA sunt ilegale şi a avertizat că va da un răspuns.

“Răspunsul Rusiei la sancţiuni - aşa-numitele contra-sancţiuni ale noastre - va fi precis, dureros şi fără îndoială sensibil pentru acele ţări care au impus (sancţiuni) împotriva Rusiei”, a afirmat Matvienko.

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a declarat luni că în camera inferioară a Parlamentului va fi dezbătut un proiect de lege care va oferi Kremlinului puterea de a restricţiona importurile din SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe