Rusia a încălcat interdicţia globală privind armele chimice în războiul din Ucraina, acuză SUA

Soldaţi ruşi (pravda.com.ua)
Redacţia
02.05.2024

Statele Unite au acuzat miercuri Rusia că a încălcat interdicţia la nivel mondial privind armele chimice prin folosirea agentului de sufocare cloropicrină împotriva trupelor ucrainene şi prin utilizarea gazelor lacrimogene RCAs "ca metodă de război" în Ucraina, potrivit Reuters.

"Folosirea unor astfel de substanţe chimice nu este un incident izolat şi este probabil determinată de dorinţa forţelor ruse de a alunga forţele ucrainene din poziţiile fortificate şi de a obţine câştiguri tactice pe câmpul de luptă", a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Cloropicrina este inclusă pe lista agenţilor de sufocare interzişi de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, care a fost creată pentru a pune în aplicare şi a monitoriza respectarea Convenţiei privind interzicerea armelor chimice (CWC) din 1993.

Forţele germane au lansat acest gaz împotriva trupelor aliate în timpul Primului Război Mondial, într- una dintre primele utilizări ale unei arme chimice.

Armata ucraineană a declarat recent că Rusia şi-a intensificat utilizarea ilegală a gazelor lacrimogene (RCAs), în timp ce obţine cele mai mari progrese în estul Ucrainei în mai bine de doi ani.

Pe lângă cloropicrină, forţele ruse au folosit grenade încărcate cu gaze CS şi CN, mai acuză armata ucraineană, adăugând că cel puţin 500 de soldaţi au fost trataţi pentru expunerea la substanţe toxice, iar unul a fost ucis prin sufocare cu gaze lacrimogene.

Spre deosebire de civilii care pot scăpa, de obicei, de gazele lacrimogene în timpul protestelor, soldaţii blocaţi în tranşee fără măşti de gaze au două opţiuni: să fugă sub ploaia de focuri a inamicului, sau să rişte să se sufoce.

Departamentul de Stat a declarat că transmite Congresului SUA hotărârea sa conform căreia utilizarea cloropicrinei de către Rusia împotriva trupelor ucrainene a încălcat Convenţia privind substanţele chimice.

Folosirea gazului de către Moscova "provine din acelaşi manual ca şi operaţiunile sale de otrăvire" a regretatului lider al opoziţiei Alexei Navalnîi în 2020, precum şi a lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în 2018 cu agentul neurotoxic Noviciok, se arată în declaraţie.

Rusia a negat implicarea în ambele cazuri.

De asemenea, departamentul a stabilit că Rusia a încălcat interdicţia din CWC referitoare la utilizarea agenţilor antirevoltă ca armă în război, precizând că sancţionează trei entităţi de stat ruseşti legate de programele de arme chimice şi biologice ale Moscovei, inclusiv o unitate militară specializată care a facilitat utilizarea cloropicrinei împotriva trupelor ucrainene.

Patru companii ruseşti care sprijină cele trei entităţi au fost, de asemenea, sancţionate, mai susţine declaraţia.

Sancţiunile îngheaţă orice active americane aparţinând entităţilor vizate şi, în general, interzic americanilor să facă afaceri cu acestea.

Separat, Trezoreria SUA a impus sancţiuni împotriva a trei entităţi şi a două persoane implicate în achiziţionarea de articole pentru institutele militare ruseşti implicate în programele de arme chimice şi biologice ale ţării.

Sancţiunile s-au numărat printre noile măsuri anunţate miercuri de Statele Unite care vizează Rusia din cauza invaziei sale la scară largă din Ucraina.

CWC interzice producţia şi utilizarea armelor chimice. De asemenea, aceasta impune celor 193 de ţări care au ratificat convenţia, printre care se numără Rusia şi SUA, să distrugă toate stocurile de substanţe chimice interzise.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de încălcarea tratatului în cadrul reuniunilor OIAC. Dar organizaţia afirmă că nu i s-a cerut în mod oficial să deschidă o anchetă privind utilizarea substanţelor interzise în Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor