Rosian Vasiloi: Federaţia Rusă, principalul factor destabilizator în Republica Moldova

Potrivit unei analize a IDIS Viitorul, Federaţia Rusă ar fi prezentă în Republica Moldova mai mult decât ar fi necesar, prin diferite instituţii diplomatice, pretins culturale, mass-media, ONG, militare etc., iar autorităţile tac, a subliniat Rosian Vasiloi
Militari ruşi în Transnistria
Militari ruşi în Transnistria (novostipmr.com)

Din punct de vedere al riscurilor de securitate şi apărare, Federaţia Rusă ar fi principalul factor destabilizator în Republica Moldova, consideră expertul de la IDIS ”Viitorul”, Rosian Vasiloi. În context, acesta a ţinut să precizeze că în timp ce autorităţile de la Chişinău "tehnoctatizează" Guvernul, Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) de la Tiraspol stabileşte cifre totale pentru anul 2017.

Din sursele Districtului Militar VEST al Federaţiei Ruse, pe parcursul anului 2017, în regiunea transnistreană s-ar fi desfăşurat:

"- trageri de luptă la nivel de grup, pluton - 36;

- exerciţii militare la nivel de companie, batalion - 2;

- exerciţii militare cu tematica antitero – 70;

- exerciţii militare de stat major - 20;

- 100 ore de pregătire lingvistică - studierea limbii băştinaşilor, limbii române;

- exerciţiul de amploare de forţare a râului Nistru în august 2017;

- măsuri de educaţie patriotică pentru "glorificarea Armatei RUSE, inclusiv şi cu reconstituirea luptelor de eliberare a oraşului Tiraspol de trupele "germano-române".

Mia mult decât atât, într-o postare pe blogul său, expertul a ţinut să precizeze că potrivit unor estimări care îi aparţin, în 70% de cazuri dintre cele enumerate mai sus, a participat şi pretinsul sector de securitate şi apărare a regiunii separatiste, fiind asigurată interoperabilitatea forţelor pe toate dimensiunile: stat major, comunicaţii, pregătire, logistică, etc., ţinând să reitereze că „la moment nicio autoritate nu a venit cu o reacţie”.

„Dacă e să comparăm datele pentru 2016, GOTR a desfăşurat 48 exerciţii militare. Fără mare matematică reiese că este o majorare cu peste 100% a exerciţiilor militare. În mai, anul curent, IDIS "Viitorul" a prezentat o analiză la acest subiect cu prezentarea riscurilor de securitate şi apărare”, potrivit căreia, Federaţia Rusă este prezentă în Republica Moldova prin diferite instituţii, cum ar fi diplomatice, pretins culturale, mass-media, ONG şi nu în ultimul rând cele militare.

„Când vorbim despre instituţiile militare, ar trebui să evidenţiem instituţia ataşatului militar pe lângă Ambasada Federaţiei Ruse, reprezentantul FSB-ului, pe lângă aceeaşi ambasadă, agenţii serviciilor secrete ale Federaţiei Ruse şi nu în ultimul rând GOTR şi aşa zisele forţe de pacificare. În ceea ce ţine de activitatea instituţiei Ataşatului Militar şi Aero au fost mai multe semnale, că ar fi implicată în acţiuni ostile faţă de Republica Moldova, fiind convocat la Ministerul Apărării şi la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Unele investigaţii arată şi implicarea ajutorului Ataşatului Militar şi Aero în activităţi de spionaj împotriva Republicii Moldova”, se arată în analiza IDIS Viitorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe