Românul care a făcut înconjurul lumii în scaunul cu rotile

Vasile Stoica şi Călin Popescu în 2005.
Vasile Stoica şi Călin Popescu în 2005. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Românul Vasile Stoica a înfăptuit, în ultimii douăzeci de ani, cele mai impresionante performanţe în scaunul cu rotile cât şi un record mondial.

Întors săptămâna trecută după ce a parcurs 8.360 de kilometri de la casa sa din Lugoj până la Capul Nord în Norvegia şi înapoi, românul, cu ajutorul unui handbike ataşat scaunului cu rotile, a completat astfel unul din cele mai lungi trasee din lume.

Născut cu o afecţiune foarte rară numită paraplegie congenitală s-a văzut obligat să-şi petreacă toată viaţa într-un scaun cu rotile dar asta nu l-a oprit să dărâme mai multe recorduri mondiale sau să înfăptuiască lucruri la care cei mai mulţi oameni nici măcar nu visează.

A plecat din România şi a trecut prin Ungaria, Slovacia, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia, Finlanda, Norvegia, Suedia, Danemarca, Germania, Austria, fiind obligat de probleme financiare să sară peste Anglia, Olanda şi Belgia, completând astfel 8.360 de kilometri din cei 10.000 propuşi. Chiar dacă a înconjurat globul odată în anii 1998 şi 1999, recordmenul este de părere că aceasta a fost cea mai dificilă realizare a sa din cauza bugetului limitat. A fost nevoit de multe ori să doarmă prin păduri şi gări sau să bată la porţile oamenilor după apă.

În Stockholm, a avut parte de cea mai urâtă amintire din viaţa sa tocmai din partea unui român ”binevoitor”. După ce l-a găzduit pentru o noapte, conaţionalul său i-a furat handbike-ul pe care îl ataşa la cărucior, dar cu ajutorul poliţiei suedeze care a rezolvat problema, şi-a continuat liniştit drumul fără a mai depune plângere.

Cea mai obositoare performanţă a sa a fost cea de pe un stadion din SUA, atunci când a pedalat în cerc o distanţă de 132 de kilometri timp de 24 ore pentru recordul mondial.

După ce a traversat toată lumea trecând prin Europa, Canada, Statele Unite, Coasta de Est, Coasta de Vest, Noua Zeelandă, Australia, Indonezia, Singapore, Dubai, Egipt, Turcia şi Bulgaria a fost invitat la Cotroceni de preşedintele din acea vreme, Emil Constantinescu care i-a acordat o diplomă de merit chiar la întoarcerea din aventura sa prin lume.

Pe lângă recordurile depăşite, Vasile Stoica este de mai multe ori la rând campion naţional la competiţiile handisport la care a participat pentru Maraton 93, club pe care l-a înfiinţat împreună cu colegii din Lugoj.

Timp de 5 ani de zile, a locuit lângă Los Angeles şi a fost căsătorit cu o producătoare de filme de la Hollywood. Unul din filmele acesteia a fost despre persoanele speciale care suferă de dizabilităţi, participând şi el în episodul doi.

Unul din traseele mai neobişnuite pe care le-a parcurs a fost faimoasa Route 66, ce străbate statele Chicago, Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico şi Arizona înainte de a se termina în Santa Monica, California pentru un total de 3.940 de kilometri.

În privinţa capacităţilor şi împlinirilor sale, recordmenul este de părere că reuşita poate fi rezumată în trei idei. Să vrei, să ai încredere în forţele proprii şi să-ţi urmăreşti visul.

Traseele străbătute de acesta au fost:

1993 - Siofok
1993 - Bordeaux
1998 - Turul lumii
2003 - Route 66 (SUA)
2006 - Capo Finistere (cel mai vestic punct al Europei)
2008 - Beijing (expediţia s-a oprit la Volgograd, din cauza unui accident)
2013 - Cape North (Norvegia)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport