„Românii se trag mai mult din comunism decât din daci şi romani” - Boia despre „Strania istorie a comunismului românesc”

Lucian Boia
Lucian Boia (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Istoricul Lucian Boia a prezentat sâmbătă, la Book Fest, ultima sa carte - Strania istorie a comunismului românesc (şi nefericitele ei consecinţe), lansată de Humanitas.

"Ceea ce am căutat cu această carte a fost să povestesc comunismul - selecţia pe are am propus-o eu a faptelor şi în acelaşi timp, la fiecare pas şi să explic de ce lucrurile s-au petrecut aşa, aşa. Fiindcă într-adevăr este o istorie stranie istoria asta a comunismului românesc, o istorie stranie în interiorul unei istorii stranii ea însăşi - comunismul mondial. Comunismul a fost o aberaţie până la urmă, care i-a putut introduce în eroare pe mulţi (...) a fost încercarea de a înrădăcina o utopie. Ori, niciodată o utopie nu are cum să fie transpusă în viaţa reală. Nu se ajunge decât la crimă, la coerciţie, la abuzuri, aşa cum a dovedit regimul comunist."

Boia şi-a reiterat ideea că "România de astăzi se trage din comunism" pentru simplul motiv că regimul comunist a dărâmat enorm şi a construit enorm, lăsând moştenire o altă Românie decât cea pe care pusese stăpânire după cel de-Al Doilea Război Mondial.

"Aşa că am spus, oarecum ironic, dar e un ton serios al celor spuse, că românii se trag mai mult din comunism decât din daci şi romani. Sigur, ne tragem din daci şi romani la distanţă de două mii de ani dar sunt convins că nu mai semănăm chiar atât de bine cu aceste popoare care aveau cu totul altă mentalitate decât oamenii de astăzi, însă de comunism suntem apropiaţi, suntem dependenţi şi chiar anumite lucruri care nu mai seamănă, sunt invers faţă de situaţia cunoscută din regimul comunist, tot din comunism se trag şi lucrurile astea, România actuală e izvorâtă din cei aproape 50 de ani de comunism care au schimbat cu totul traiectoria actuală a ţării", a adăugat Boia.

Reamintim că ultima carte a istoricului Lucian Boia - Strania istorie a comunismului românesc (şi nefericitele ei consecinţe), lansată la Humanitas, explică ce a fost comunismul românesc, unde ne-a trimis el şi unde ne aflăm acum din cauza lui.

Cartea - care pune excelent în lumină fenomenele neînţelese din comunism, dar generatoare de rău, împreună cu ceea ce se întâmplă astăzi, ca un fel de prelungire a răului de atunci - este una dintre cele mai izbutite analize despre comunism şi efectele sale devastatoare, care s-au scris la noi în ultimii ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură