România, fruntaşa Europei la avorturi. 1 din 3 copii concepuţi nu ajung să se nască

Aproape o treime din copiii concepuţi în România sunt avortaţi, o rată de peste două ori mai mare decât media Uniunii Europene, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Bebeluş
Bebeluş (Shutterstock)

România are cea mai ridicată rată de avort din Europa: 480 de avorturi la 1.000 de naşteri, indică date publicate în 2012 de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, relatează Mediafax.

România este prima în "top" şi în ceea ce priveşte rata mortalităţii materne: 27 decese la 100.000 de naşteri. În ceea ce priveşte rata sarcinilor în rândul adolescentelor, în perioada ianuarie 2012 - martie 2013, 12.073 de fete între 15-19 ani au rămas însărcinate, 7.547 optând pentru avort.

„Statisticile alarmante sunt confirmate de reticenţa femeilor din România de a merge periodic la ginecolog. Datele existente arată că un sfert dintre românce nu se adresează medicului ginecolog decât atunci când resimt diverse simptome supărătoare sau când suspectează o sarcină, iar peste 20% nu obişnuiesc să meargă la controale ginecologice anuale. Cauza principală a acestui dezinteres este lipsa educaţiei sexuale cu privire la importanţa controlului ginecologic şi necunoaşterea faptului că peste 95% dintre problemele depistate în cadrul examinărilor medicale sunt tratabile”, declară Prof. Univ. Dr. Monica Cîrstoiu, Spitalul Universitar de Urgenţă, Bucureşti.