Roma forţată să ocolească regulile UE într-un bailout de urgenţă

Dacă anul trecut a fost oprită de Bruxelles să intervină pentru a salva unele bănci, în acest an Italia a anunţat că doreşte să injecteze mai multe miliarde de euro pentru a salva alte două bănci muribunde – măsură care ar necesita o încălcare a regulilor UE.
(Captură Foto)

Roma doreşte să injecteze aproximativ 5 miliarde de euro în Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza, încălcând regulile europene care interzic ca banii contribuabililor să fie folosiţi pentru a salva bănci.

Cele două bănci pierd bani într-un ritm alarmant, conform Financial Times, provocând panică în Italia.

Dar noul aşa zis plan de recapitalizare trebuie să fie aprobat de Bruxelles pentru a merge mai departe însă există dubii că birocraţii de la Bruxelles vor aproba planul de bailout.

Roma a creat un fond de 20 miliarde de euro în decembrie 2016, care să fie folosit pentru salvarea sistemului său bancar de la prăbuşire.

Aproximativ 8 miliarde de euro sunt alocaţi pentru cel mai vechi şi cel mai fragil creditor al Italiei, Monti dei Paschi di Siena, după ce investitorii privaţi au refuzat să furnizeze banii necesari pentru a stabiliza banca.

Creditorii sunt îngreunaţi de un număr mare de împrumuturi neperformante, în valoare de aproximativ 316 miliarde de euro – cea de-a treia cantitate în zona euro – care apasă economia, care a crescut cu doar 0,2% în trimestrul patru al anului trecut.

Dar, conform regulilor UE adoptate după criza financiară din 2008, micii investitori vor trebui să înregistreze pierderi înainte ca banii statului să fie folosiţi pentru un bailout.

În Italia, o astfel de mişcare ar fi devastatoare pentru mulţi pensionari şi deponenţi.

Anul trecut, Italia a cerut Bruxelles-ului să îi permită să intervină pentru a salva băncile sale destabilizate, dar a fost refuzată.