Rolul stimulant al lui Andy Garcia intr-un film anti-razboi

Covorul rosu: actorul Andy Garcia participa la premiera de '5 zile de război" la Teatrul Landmark Sunshine pe 16 august, la New York
Covorul rosu: actorul Andy Garcia participa la premiera de '5 zile de război" la Teatrul Landmark Sunshine pe 16 august, la New York (Michael Loccisano / Getty Images)

Andy Garcia a simtit greutatea rolului sau de presedinte al Georgiei, in ceea ce el a numit un film anti-razboi. Regizat de Renny Harlin, cunoscut pentru Greu de Ucis 2 si Pe marginea prapastiei, 5 Zile de Razboi este o descriere vie a atacurilor fortelor militare ruse si a separatistilor din Osetia impotriva georgienilor din august 2008.

Garcia a declarat ca debutul sau in film in calitate de presedinte - desi nu a aparut in scene de razboi pline de actiune - a prezentat dificultati. Actorul hollywoodian a fost "un presedinte care a trebuit sa faca fata unei crize majore din tara sa, deci este o stare cu o intensitate dramatica", a declarat Garcia, la o intalnire cu presa din Manhattan, miercuri 17 august. "Am gasit asta foarte dificil", a adaugat el.

Aparitiile actorului in film s-au limitat la palatul si biroul prezidential. Presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, a salutat personal distributia si i-a permis lui Harlin sa filmeze in biroul sau, in spatele biroului sau si folosind telefonul sau. Harlin l-a intrebat pe Saakasvili cine este actorul sau preferat, iar raspunsul presedintelui a fost Andy Garcia.

"Ei bine, asta e minunat pentru ca eu cred ca Andy Garcia ar putea fi ca fratele tau geaman si ar trebui sa joace rolul dv. in film," s-a grabit Harlin sa-i spuna presedintelui. Dupa ce au lasat glumele deoparte, Harlin i-a cerut lui Garcia sa ia in considerare rolul, iar starul din Nasul Partea a III-a nu a ezitat sa accepte.

"Am descoperit ca scenariul este foarte puternic", a declarat Garcia.

Transformarea in Saakasvili

Dupa formarea unui dialect si vizionarea discursurilor lui Saakasvili pe YouTube, Garcia s-a intalnit scurt cu presedintele si a intrat direct in rol. La birou prezidential, Garcia insusi a simtit o asemanare puternica intre el si presedinte.

Intrucat toate platourile de filmare trebuie sa fie ajustate pentru a reprezenta realitatea indeaproape, Garcia a trebuit sa faca o fotografie cu sigiliul prezidential pentru birou, in loc de fotografia lui Saakasvili. "Nu este ceva deosebit pentru ca am facut-o de un milion de ori", a declarat Garcia despre asta.

El a glumit cum o data in timpul filmarii el a fost distras de o fotografie a presedintelui de pe birou si a trebuit sa intrerupa echipajul si sa le ceara sa indeparteze fotografia. Dupa ce Harlin a inspectat fotografia, i-a spus lui Garcia ca de fapt era o fotografie a lui, pe care i-au facut-o inainte de filmare.

Relatarea povestii lor

Saakasvili si restul ministrilor georgieni au ajutat, de asemenea, echipajul american cu acces si elemente de recuzita pentru toate scenele de actiune din film. Harlin a declarat ca a fost norocos sa obtina elicoptere, tancuri, artilerie, trupe si acces deplin la locatiile necesare pentru a readapta scenele insangerate ale razboiului din august.

Ideea unei povesti despre un razboi real bazat intr-o tara cu putin renume international a devenit un platou de aur pentru Harlin, la momentul potrivit din cariera sa. Cameramani georgieni au venit la Hollywood, in cautarea de regizori si a unei echipe dispuse sa ii ajute sa spuna povestea, asa cum au vazut-o.

"Au vrut doar ca povestea lor sa fie spusa", potrivit lui Harlin.

Schimbarea atentiei lui Renny Harlin

Harlin, care a regizat la Hollywood "filme pentru popcorn" timp de 20 de ani, a acceptat posibilitatea regizarii filmului imediat. El a spus ca voia sa regizeze, dar cauta ceva nou pentru a-si hrani sufletul, ceva care sa-l faca "sa doreasca sa se trezeasca dimineata."

"Cand am intalnit aceasta poveste, am simtit ca as putea folosi lucrurile pe care stiu sa le fac si le-as putea utiliza intr-o poveste care are ceva de spus oamenilor", a afirmat el. Ideea lui a fost sa determine oamenii sa se gandeasca la anumite lucruri si sa vorbeasca despre ele si ca filmul sa "aiba sens intr-un mod diferit."

Harlin a inceput o cercetare ampla a evenimentelor, oamenilor si locurilor din timpul atacurilor. El a calatorit in Georgia si s-a intalnit cu multi jurnalisti din toata Europa, care au relatat razboiul de la fata locului, si a decis sa spuna povestea prin ochii lor. El a distribuit actori care sunt recunoscuti, dar nu prea celebri, pentru a opri publicul sa cada sub "patura de siguranta'' a scenariilor hollywoodiene tipice cu final fericit.

In prima scena a filmului, actrita de la Hollywood, Heather Graham, este pezentata ca un reporter de razboi in misiune. In flim ea este ucisa, ceea ce a intarit intentia lui Harlin de a indeparta patura de siguranta. "Este bine sa surprindem publicul", a spus Harlin.

Acum, ca Renny Harlin a prins gustul filmelor de actiune bazate pe evenimente din viata reala, el cauta sa isi continue noua sa pasiune. Harlin tocmai a cumparat drepturile pentru cartea "Maestrul Razboiului", de Suzanne Simons, si vrea sa produca un film despre piratii somalezi.

"Cel mai important lucru pentru mine este sa reusesc sa ma trezesc dimineata si sa fac ceva in care cred, ceva care sa ma atinga ca persoana", a spus Harlin.

Investirea emotionala

Filmul spune povestea unor jurnalisti americani de razboi ce cauta un unghi personal pentru relatarea conflictului din Georgia, pentru a inregistra orice dovada posibila a crimelor brutale ale separatistilor din Osetia si raidurilor aeriene rusesti, si care si-au riscat viata pentru a inregistra si difuza toate actiunile in direct.

Reporterul Thomas Anders (jucat de Rupert Friend) si cameramanul Sebastian Ganz (Richard Coyle) inregistreaza povestea invatatoarei georgiene Tatia (Emmanuelle Chriqui), care actioneaza in calitate de traducator si ghid.

In ciuda efectelor grafice ale scenelor de razboi si relatiilor tensionate dintre liderii tarii, filmul are si "suspans si drama", a spus Harlin.

"Filmul este, de asemenea, un film pentru omul care gandeste", a adaugat el. Din experientele sale anterioare de la premierele de film, Harlin a remarcat faptul ca filmul a atras o audienta feminina.

Cinci zile de razboi are, de asemenea, un aspect romantic si oarecum spiritual pentru misiunea jurnalistica a reporterului de razboi Thomas Anders, care este prezentat in paralel cu sfantul patron al soldatilor din Anglia - St. Gheorghe - de-a lungul filmului. Sfantul este cunoscut in crestinism ca un aparator al credintei si al celor saraci si lipsiti de aparare.

Pentru Garcia, 5 zile de razboi a fost mai mult decat o poveste buna, bazata pe evenimente din viata reala. "Aceste tipuri de situatii ... sunt ca filmele anti-razboi, deoarece prezinta tragedia oricarui conflict, indiferent de partea cu care tii sau de cine deschide focul primul sau de cine incheie conflictul", a declarat Garcia.

"Avem nevoie, ca o societate, sa rezolvam aceste lucruri diplomatic si cu respect, pentru ca aceste conflicte sa nu apara, deoarece, in cele din urma, doar oamenii nevinovati sufera din cauza lor", a adaugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură