Robert Gates: ”Şi Hillary şi Trump au o problemă de credibilitate în politica externă”

Fostul secretar american al Apărării notează într-un articol de opinie scris pentru Wall Street Journal că nici Donald Trump, nici Hillary Clinton nu sunt pregătiţi pentru provocările cu care se va confrunta SUA în viitor şi nici să preia comanda celei mai puternice armate a lumii.
Fostul secretar al Apărării. Robert Gates, ianuarie 2014 în Washington, DC
Fostul secretar al Apărării. Robert Gates, ianuarie 2014 în Washington, DC (Chip Somodevilla/Getty Images)

Robert Gates, care a fost în funcţie şi în timpul lui G.W.Bush şi a lui Barack Obama, arată că niciunul dintre cei doi candidaţi aflaţi în cursa pentru Casa Albă n-a prezentat o strategie nouă privind problemele externe complexe cu care se vor confrunta SUA, de la China la Rusia, Coreea de Nord, Iran sau Orientul Mijlociu.

Nu întâmplător el menţionează mai întâi relaţia tot mai problematică cu China – de la spionajul cibernetic şi furtul de proprietate intelectuală, tratamentul tot mai ostil aplicat companiilor americane în China până la agresivitatea revizionistă a Beijingului în Marea Chinei de Sud şi de Est, care creşte riscul unei confruntări militare în regiune.

Gates subliniază că, în caz de escaladare, americanii vor trebui să ajute Japonia, faţă de care au angajamente de securitate, iar viitorul preşedinte va trebui să aibă o viziune, abilităţi diplomatice şi politice, cât şi instincte sănătoase pentru a şti când să provoace, când să fie tăcut şi când să facă compromisuri.

În opinia sa, intenţia declarată de Trump de a lansa un război comercial împotriva unei ţări care deţine obligaţiuni americane în valoare de un trilion de dolari şi care este cea mai mare piaţă pentru multe companii americane, cât şi opoziţia lui Hillary faţă de Tratatul de comerţ trans-pacific, pe care l-a iniţiat, nu sunt de natură să insufle încredere că ei ar putea face ce trebuie.

O altă problema este Rusia lui Putin. ”Avem tentativa Moscovei de a-l păcăli pe secretarul de stat John Kerry că un armistiţiu în Siria este aproape, dacă SUA face mai mult sau mai puţin, în funcţie de problemă. Avem atacurile cibernetice asupra SUA, inclusiv posibile tentative de a influenţa alegerile prezidenţiale americane şi eforturi acoperite de a agrava diviziunile şi slăbiciunea UE şi a ţărilor europene. Şi avem provocările împotriva unor nave ale Marinei americane în Marea Baltică şi a avioanelor militare ale SUA în spaţiul internaţional”, arată Gates, adăugând că ”Putin va continua să se poarte agresiv dacă nu va fi înfruntat şi oprit”.

În opinia sa, în paralel cu oprirea agresiunilor lui Putin, este nevoie de o cooperare cu Rusia privind dosarele internaţionale în care este nevoie de Moscova – de la terorism la schimbare climatică, de la conflictul sirian la proliferare nucleară şi controlul armamentelor. Totuşi, nici Clinton, nici Trump nu au spus cum vor gestiona relaţia cu Putin, iar ”expresiile lui Trump de admiraţie pentru acesta şi regimul său sunt naive şi iresponsabile”.

La fel, Robert Gates consideră că cei doi candidaţi la prezidenţiale ignoră problema Coreii de Nord, deşi Kim Jong Un continuă să construiască mai multe arme nucleare şi dezvoltă rachete balistice care ar putea lovi toţi aliaţii SUA din Asia. Mai mult, el avertizează că aceste rachete vor fi capabile să lovească chiar şi SUA în mandatul următorului preşedinte, dacă nu sunt luate măsuri, nefiind excluse nici provocări împotriva Coreei de Sud sau Japoniei.

Pe de altă parte, fostul Secretar al Apărării a criticat şi acordul nuclear încheiat de Obama cu Iranul, arătând că acesta nu a dus la o schimbare a rolului Iranului în Orientul Mijlociu şi nici la o scădere a ostilităţii sale faţă de SUA, aşa cum arată creşterea numărului de provocări la adresa navelor americane în Golful Persic. În opinia sa, Iranul va face tot posibilul pentru a crea probleme SUA, permiţând avioanelor ruseşti să folosească aerodromurile sale pentru a ataca opoziţia siriană şi testând rachete balistice, încercând astfel să-i scoată de tot pe americani din regiune.

De asemenea, Gates consideră că Hillary Clinton şi Donald Trump nu au nici o strategie faţă de un Orient Mijlociu care stă să explodeze, cu conflicte în Siria, Irak şi Libia. El a criticat declaraţiile lui Trump că va părăsi regiunea, arătând că problema nu va rămâne acolo, dar şi pe cea a lui Clinton că nu va ”mai trimite niciodată trupe în Irak şi Siria” ca fiind ”o declaraţie categorică pe care niciun candidat n-ar trebui s-o facă şi care ridică întrebarea dacă va retrage cei 5.000 de soldaţi americani care în prezent se află în Irak”.

În concluzie, fostul oficial susţine că toate aceste provocări ar putea cere folosirea forţei, a armatei americane, dar niciunul dintre candidaţi nu a prezentat o viziune despre aceasta.

Problema de credibilitate

În politica externă, amândoi candidaţii au probleme de credibilitate. Hillary Clinton a fost responsabilă pentru haosul din Libia post-Gaddafi, unde s-a ajuns la acelaşi eşec pe care ea şi democraţii l-au reproşat administraţiei Bush în Irakul post-Saddam. În plus, Clinton n-a fost consecventă – a fost pentru acorduri comerciale pe care le-a susţinut precum TPP, iar apoi s-a declarat împotriva lor în această campanie. A votat pentru intervenţia în Irak în 2003, şi apoi în prima campanie prezidenţială s-a opus suplimentării de trupe.

Gates a fost şi mai dur faţă de Donald Trump, amintind declaraţiile acestuia legate de necesitatea construirii unui zid între SUA şi Mexic. El a criticat şi declaraţiile candidatului republican potrivit cărora SUA va condiţiona respectarea angajamentelor sale faţă de securitatea aliaţilor din NATO de menţinerea cheltuielilor pentru apărare ale acestora şi că va retrage trupele americane din Europa, Coreea de Sud şi Japonia, lăsându-le să dezvolte arme nucleare.

”Domnul Trump este total ignorant în legătură cu restul lumii, cu armata noastră şi capabilităţile ei. El desconsideră expertiza şi experienţa şi habar nu are de diferenţa dintre negocierea unui contract de afaceri şi negocierile cu state suverane. Lumea de azi este prea periculoasă şi complexă pentru a avea ca preşedinte un om care crede că doar el are toate răspunsurile şi nu trebuie să asculte pe nimeni (...) Un comandant suprem neinformat este un risc prea mare pentru America (...) Cel puţin în materie de securitate naţională, cred că dl.Trump nu poate fi reparat. Este încăpăţânat de ignorant în legătură cu lumea şi cu modul în care trebuie să conducă ţara şi guvernul şi inadecvat ca temperament pentru a conduce armata. Ca urmare, este necalificat şi nepotrivit să fie comandant suprem”, conchide fostul oficial american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii