Rise Project: Clanul Bashar Al-Assad, stăpân în baza militară Capul Midia

Trupele NATO au fost înconjurate în baza militară de la Corbu de clanul lui Bashar Al-Assad - divizia financiară. S-a întâmplat pe fondul unui litigiu între armată şi primăria Corbu, printre salve prelungite de tun imobiliar.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad. (Captură Foto)

Aproximativ 130 de hectare de teren din unitatea militară Capu Midia, loc unde NATO a testat de curând sisteme de apărare anti-aeriană, se află în proprietatea unui grup de afacerişti sirieni care sprijină financiar regimul dictatorului de la Damasc, Bashar al-Assad, reiese dintr-o investigaţie a Rise Project şi Info Sud-Est

Seria de tranzacţii prin care sirienii au ajuns stăpâni în baza militară are în spate o amplă afacere de corupţie, un procuror care a stopat anchetarea unei tentative de asasinat, un litigiu în curs cu Ministerul Apărării Naţionale şi pe unul dintre cei mai importanţi finanţatori ai regimului Assad.

Bonus: un libanez, acum fugar, condamnat la închisoare pentru fraudă în România, a cumpărat şi el teren în baza militară, arată sursa citată.

Potrivit surselor citate, "mecanismul prin care terenurile din baza militară au ajuns în posesia sirienilor a fost pus la punct de politicieni şi afacerişti locali în mai multe etape. În prima fază, politicienii au fragmentat, pe hârtie, terenul armatei.

L-au retrocedat apoi bucată cu bucată, în timp ce afacerişti locali avizaţi s-au încălzit pe margine, gata să sară pe oportunitatea de afaceri. În faza a treia, aceştia au cumpărat, la preţuri foarte mici, loturile de pământ de la proaspeţii împroprietăriţi pe care tot ei îi ajutaseră să intre în posesie. În ultimul act, fragmentele de teren au fost din nou reunite, ca într-un joc de puzzle, fiind vândute în numeroase tranzacţii de milioane de euro către acelaşi cumpărător.

Punctul de pornire al schemei de îmbogăţire este în decembrie 2004, când oficialii primăriei din comuna Corbu, de care aparţine baza militară, au realizat că peste 8700 de hectare de teren parţial mlăştinos nu erau revendicate de nimeni, aşa că au decis printr-o hotărâre de consiliu local să le treacă în proprietatea comunei. Aproximativ 422 de ha din această suprafaţă se suprapun peste zona restricţionată a unităţii militare."

Articolul integral poate fi citit aici